Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har en liten balkong som ligger i stort sett hela dagen i skugga (norrläge) samt precis vid vatten, så det kan vara ganska blåsigt på den också. En sommar försökte jag odla jordgubbar, det blev röda jordgubbar men jättesura. Sedan dess har jag inte vågat mig på något mer. Helst skulle jag vilja kunna odla lite potatis, bär och grönsaker, är det möjligt med det läget? Vilka övriga växter kan klara detta läge?
/Johanna

Svar:
Tyvärr är det nog så att de flesta ätliga växter kräver mer sol än vad du har på din skuggbalkong för att smaka riktigt gott. Ett någorlunda soligt läge krävs också för att bär och grönsaker ska hinna mogna innan det blir höst och vinter igen. Möjligen skulle du kunna försöka odla svarta vinbär eller en körsbärsbuske, men de kommer att smaka surare i ditt skuggiga läge än om de odlades i full sol.

Därför blir mitt förslag andra vackra och skuggälskande växter som är fleråriga. Många har också uppseendeväckande vackert bladverk, så de blir fina på balkongen även när de inte blommar.

Funkia – en favorit, finns i massor av gröna nyanser och bladstorlekar. Den har man mest för de stiliga bladens skull.

Kaukasisk förgätmigej – blommar i ljuvligaste blått på våren/försommaren. Sorten ’Jack Frost’ har också stora silvermönstrade och hjärtformade blad.

Alunrot – sorten ’Mint Frost’ har vackra, silvriga, mintgröna blad.

Prydnadsgräsen hakonegräs, japansk starr och kinesisk kämpestarr.

Liljekonvalj, hasselört, parasollblad, linnea, spetsmössa, klockvippa ’Stoplight’ och löjtnantshjärta.

Komplettera gärna krukmöblemanget med en klotklippt idegran av sorten ’Green Mountain’.

Jag tror nog att din balkong kan bli traktens sevärdhet.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.