Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vår lilla förening har en gräsmatta på 15 x 15 meter. Är det bra att lägga på ny jord och nya frön nu och låta det ta sig eller ska vi vänta på mer sol och regn? Det finns kala fläckar här och där och hur ska vi gödsla?

Svar:
Börja med att rugga upp jorden i de kala fläckarna med en kratta. Så gräsfrö och gödsla samtidigt och platta till ytan lite med ovansidan på krattan. Det finns både bra och miljövänlig gräsmattegödsel, som exempelvis Algomin och Chrysan.

Vattna sedan varje kväll så att de nysådda delarna hålls ordentligt fuktiga. Om de tillåts torka är allt arbete förgäves.

Om ni sår nytt gräsfrö varje år, inte bara i de kala fläckarna, blir gräsmattan så småningom både snyggare och får bättre motståndskraft mot ogräs.

Ni kan också passa på att toppdressa gräset, det vill säga kratta ut några millimeter av en blandning av jord och sand som kan köpas säckvis i trädgårdsbutiker. Det jämnar ut ojämnheter i gräsmattan och främjar både rötter och mikroliv i jorden.

Gödsla sedan ett par gånger till under sommaren, eller ännu hellre: låt gräsklippet ligga kvar, det blir den bästa tänkbara gödningen.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.