Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag funderar på att göra en lundplantering i en del av vår ganska stora tomt söder om Lilla Edet. Där är idag ett gammalt betesgärde, lerjord och ganska blött, men öppet och soligt samt utsatt för vind (en av funktionerna för den lilla lunden blir förhoppningsvis att ge vindskydd åt resten av trädgården). Vilka stora buskar/låga träd kan passa i sådana förhållanden? Jag tror att jag skulle vilja ha ett buskbryn som avgränsare till lunden. Vad skulle man kunna använda där? Slutligen, har du förslag på skugg- och fuktälskande växter som undervegetation?
/Alexandra

Svar:
Det finns en hel del fuktälskande buskar och träd som skulle passa. Kika närmare på:

Katsura, flikbladig gråal, rädbladig gråal, sammetshortensia, rönnbärsapel, småblommig hästkastanj, vårazalea och tupeloträd (Nyssa sylvatico).

Bland fuktälskande perenner till undervegetation skulle du kunna välja:

Kabbleka i olika sorter, skunkkalla, smörboll, rosenviva, kandelaberviva, kärrtörel, amerikanskt älggräs, ängsbräsma, humleblomster, midsommarblomster, gökblomster och ängsvädd bland många andra.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.