Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Finns det några medel som verkligen fungerar mot mördarsniglarna? Har hört talas om några mystiska maskar…
/Sara S

Svar:
Jo, det stämmer bra. I dag kommer faktiskt den allra första leveransen av det miljövänliga engelska medlet Nemaslug till den svenska distributören. Än så länge finns medlet inte ute i affärerna men det kan beställas direkt från Bionema.

Nemaslug godkändes så sent som i mars av Kemikalieinspektionen. Det handlar om millimeterstora rundmaskar, s.k. nematoder, som infekterar och dödar sniglar. De mikroskopiska maskarna avger en bakterie som gör att snigelns mantel sväller upp. Efter tre dagar slutar den att äta och sedan dör den inom en vecka. Medlet är miljövänligt och ofarligt för andra djur och människor. Dessutom påstås det fungera även under regniga perioder då ju sniglarna kan föröka sig explosionsartat.

En förpackning med tolv miljoner nematoder räcker till 40 kvadratmeter och kostar 280 kronor inklusive moms och frakt. Försändelsen skickas med kylklamp och nematoderna måste förvaras i kyl tills de används.

Exakt hur effektivt det nya medlet är återstår att se. Snigelexperter som Ted von Proschwitz på Naturhistoriska museet i Göteborg varnar för att sätta alltför stor tilltro till det.

Det som vi kallar mördarsnigel anses vara spansk skogssnigel, Arion lusitanicus. Den äter döda och levande växter samt kadaver, därav namnet. Första gången den dök upp i Sverige var 1975, närmare bestämt i Skåne. Mördarsnigeln sprids med jord och plantor och förekommer numera så långt upp som i Ångermanland och delar av Norrlandskusten.

Andra väl beprövade motmedel är låga elstängsel eller plåtstaket, fällor med öl eller ättika samt de godkända järnfosfatmedlen Ferramol Singeleffekt och Snigelfritt. Dessutom kan man i trädgårdsbutikerna hitta sådant som frätande spray, snigelgiljotin, snigelbar, snigeltång med ficklampa, strömförande tejp och en rad mer eller mindre märkliga produkter som alla påstås hjälpa.

Självklart kan man också försöka bekämpa sniglarna på egen hand. Här är några elementära tips:

1. Vattna inte odlingarna på kvällen. Sniglarna trivs i en fuktig miljö men har svårt att överleva i torka.
2. Håll marken intill odlingen fri från annan vegetation och luckra upp jorden så de får svårt att gömma sig.
3. Var snabb med bekämpningen nu på våren innan de har blivit vuxna och hunnit lägga ägg.
4. Döda dem genom att klippa av huvudet eller lägg dem i en plastpåse i frysen över natten. Kasta den sedan i soporna. Lägg inte ut avlivade sniglar i trädgården.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar