Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har övertagit en trädgård i Höllviken, Skåne, som sannolikt aldrig har gjorts i ordning eller skötts om. Några få växter kan sparas, men det mesta måste planeras och göras om. Kommer i år att fokusera på att få trädgården mer plan genom att fylla ut med ny jord och att fräsa bort sådant som tidigare ”fått växa över alla bräddar” (t.ex. björnbärssnår och vildkaprifol) samt att sätta upp staket (har småbarn). Det mesta av planteringen tänker jag avvakta med till nästa år (ev. till hösten) dels av tidsskäl, dels för att se hur förhållandena på tomten är.

Jag vill emellertid gärna plantera några buskar redan i år så att de får ytterligare ett växtår. Tomten är till största del i sydvästläge, men vi kommer även att plantera en del buskar mot nordväst och några åt nordost. Har du några bra tips på buskar som trivs i dessa lägen och som är relativt snabbväxande?

Jag vill gärna rama in buskarna senare med andra planteringar av t.ex. perenner. Jag har redan funderat på syren, forsythia, lagerhägg, körsbärskornell, bambu och magnolia. Jordmånen är sandmark och växtzonen 1.

Jag undrar också om du har några bra tips på buskar/blommor som trivs under (mindre) tallar? Sist, men inte minst undrar jag om det finns växter som är mer tåliga mot mördarsniglar än andra (hade inte mördarsniglar i min förra trädgård, men har förstått att de finns här). Är blommande buskar mindre attraktiva för mördarsniglar än perenner?
/Sofia Tauson

Svar:
Lagerhägg och körsbärskornell trivs bra i sandjord, men inte bambu, syren och magnolia såvida du inte tillför mer humusjord.

Att gruppera bergsbambu ihop med jätteslide kan bli mycket raffinerat (men sätt inte varannan planta av vardera). Högvuxet elefantgräs, Miscanthus giganteus, passar också ihop med bambu och slide.

Här är några fler vedartade växter som föredrar sandjord:

Japansk lönn, sorten ’Shaina’ är ganska snabbväxande, rödbladig med mycket grann röd nytillväxt. Kan förmodligen bli bortemot fyra meter hög hos dig.

Välj gärna den gulbladiga körsbärskornellen ’Aurea’ bredvid den rödbladiga japanska lönnen.

Perukbusken ’Grace’ blir storvuxen och är också rödbladig.

Smalbladig silverbuske – doftar ljuvligt när den blommar och blir 4-5 meter hög.

Klotrobinia – stiligt träd med rund krona.

Korkskruvsrobinia – kanske ännu vackrare.

Pärlbuske, Exochorda serratifolia ’Snow White’ – älskar sandjord och blir 2,5-3 meter hög.

Korstörne ’Sunburst’ – vackert gulbladigt träd.

Buskväppling – har lilarosa blommor.

Ginstarter trivs också i sandjord men blir kanske lite för låga?

Under tallarna skulle det kunna bli vackert med lågvuxna japanska azaleor och rhododendron. Titta närmare på azaleasorterna: ’Kermesina Rosé’, ’Ledikanense’, ’Melina’, ’Rosalind’, ’Schneeperle’ och ’White Throat’. Bland de små kompakta rhododenronsorterna: ’Blueshine Girl’, ’Jacksonii’, ’Mist Maiden’, ’Silver Leaf’ och ’Teddy Bear’. Blanda i fibrig, grov naturtorv och lite kogödsel i sandjorden vid planteringen.

Som marktäckare under buskar och träd föreslår jag mjölon, en vintergrön ljungväxt med röda bär.

Och, slutligen: Sniglar brukar inte angripa vedartade växter.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.