Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

I helgens SvD/Magasinet skrev jag om alla vilda sippor som man kan köpa i trädgårdsbutiker och plantera hemma i trädgården eller i vårkrukor på balkongen.

Då kände jag inte till att det finns en ny och alldeles unik sökbar flora på nätet. Det är ett gäng pensionerade ingenjörer, med sammanlagt hundra års yrkeserfarenhet från Ericsson, som under flera år har jobbat fram en växtdatabas med 1500 svenska växter – örter och ris (blommor i folkmun), träd och buskar.

– Vi är problemlösare, inga botanister, berättar en av initiativtagarna, Jan-Olof Nordenstam. Men en i gruppen är mycket intresserad av växter och vi har haft stor hjälp av andra blomsterkunniga.

Så nästa gång du hittar en okänd växt ute i naturen kan du konsultera Digiflora och där söka dig fram och identifiera växten genom att fylla i blommans färg, blomningstid, storlek, fyndplats etc. Om du vill veta mer länkas du vidare till Den virtuella floran, Naturhistoriska riksmuseets fenomenala databas med utförliga artbeskrivningar och utbredningskartor över i stort sett alla svenska växter.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.