Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Efter att ha byggt nytt hus och därmed fått hela tomten upp och nervänd med lermassor är det omöjligt att gräva gropar djupa nog för buskar och träd mer än på ett par enstaka ställen där en grävskopa har förberett sedan tidigare.
Jag tänker i stället bygga lådor på höjden. Breda som pallar och kanske t o m 50 – 60 sm höga för att just kunna plantera buskar. Vad tror du om det? Och har du förslag på hur jag bäst gör?Jag bor på Frösön och har nog zon 5 som riktmärke, dvs en viss utmaning att få det gröna att växa! Har du kanske förslag på några lämpliga träd och buskar?
/Mia T- Gedda

Svar:
Det är tyvärr ingen bra idé. Att odla träd, buskar och perenner i lådor gör man bara när man är nödd och tvungen, exempelvis om man vill ha en egen trädgård på balkongen. Och då kan man inte räkna med att de blir riktigt långlivade.

Uppe hos dig i zon 5 är det för det första betydligt större risk att rötterna dör på grund av kyla. För det andra blir det förr eller senare för liten jordvolym för växterna. Och för det tredje måste du vattna lådorna flera gånger i veckan under sommaren och tillföra näring betydligt oftare än om du odlar på friland.

Förbättra i stället lerjorden nu på våren genom att lägga på ett 8-10 cm tjockt lager med 0-8 mm grovt grus. Fräs sedan ner det i leran tillsammans med hönsgödsel eller kogödsel.

Det finns många växter som trivs i lerjord – här är bara några exempel:
Hagtorn
Prydnadsapel
Bergkörsbär
Syrener
Snöbollsbuske
Ölandstok
Rosenhallon
Gammaldags buskrosor

Lycka till!

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.