Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har en helt seriös fråga som tyvärr andra trädgårdsexperter tror att jag ställer för att driva med dem. Alltså har jag ännu inte fått något svar eller förklaring.
Den lyder:
För över 30 år sedan när vi byggde fritidshus planterade jag ett antal pioner. Röda, vita och rosa, två av varje färg. Alla blommade hur tjusigt som helst de första åren. Sedan har det varit lite olika med blomningen men nu har jag bara vita pioner! Jag har inte flyttat på dem. Kan pioner verkligen ändra färg?Har inget emot vita pioner men undrar varför de röda och rosa har försvunnit.
/Eha Engel

Svar:
Hm, knivig fråga. Jag konsulterade trädgårdsmästaren Folke Mattsson som har över trettio års erfarenhet från växtförsäljning på Zetas trädgård i Huddinge. Förr i världen, berättar han, fanns det ympade pioner att köpa. Det är faktiskt inte otänkbart att det kan ha varit sådana ni planterade. Och då kan förädlingen ha dött så att bara grundstamspionen, den vita, lever vidare.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.