Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har köpt ett sommarhus ute på Ljusterö.Nästan hela tomten är full av blåbärsris. Bergig grund, men plant. Har en gräsfläck, men kan tänka mig lite mer yta så min lillkille kan springa lite runt granen och tallarna. Har inga ambitioner om en ”golfgräsmatta”, så lite mossa i gräset dör jag inte av. Grannen brände av lite blåbär hos sig för att anlägga mer gräs och det verkar ju smart. Kan minimalt om trädgårdar och undrar egentligen hur jag har vågat att köpa sommarstuga! Vad är det enklaste att göra för mig?
/Charlotta

Svar:
Det allra enklaste är att klippa ner blåbärsriset och sedan börja använda gräsklipparen. Att bränna bort riset skadar även undervegetationen (gräset).

Du kan också behöva renovera gräset här och var. Det görs bäst när värmen har kommit, ute i skärgården kanske först i maj-juni. Räfsa ordentligt och strö i lite ny sandblandad jord på kala ställen och så sedan nytt gräs där det behövs. Se till att jorden är fuktig så att gräsfröna kan gro. Det finns gräsfröblandningar även i små förpackningar med härdiga och slitstarka sorter. Försök platta till jorden med en spade så att fröna verkligen kommer ner tätt i jorden. Annars får de svårt att gro.

Låt sedan gräsklippet ligga kvar efter varje klippning, det är den enklaste gödningen. Du kan också komplettera med ett organiskt gödselmedel längre fram när gräset har kommit igång och börjat växa. Om gräset är friskt och har god tillväxt kan det nämligen också lättare konkurrera ut ogräs och mossa. Klipp inte för kort – en halv decimeter är ett bra riktmärke.

Jag tycker också att du ska skaffa en bra grundläggande trädgårdsbok så du inte behöver känna dig så ängslig!
Titta lite närmare på dessa förslag som jag tror kan passa:
Trädgårdstider – Eva Rönnblom
Naturlig trädgård – Susanna Rosén
Latmansträdgården – Kerstin Engstrand

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.