Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag skulle så gärna vilja ha en äkta gammaldags blomsteräng ute vid mitt lantställe. Utrymme finns, liksom gräsmatta, men hur gör man? Finns det plantor att köpa eller ska man så frö och i så fall vilka?
/Rospiggen Ulla

Svar:
En ”riktig” vild svensk sommaräng är inte gjord i en handvändning. Man kan visserligen utgå från sin gräsmatta, men det ska vara mager jord för att ängsblommor ska trivas. Ingen gödsling således. Det finns fina fröblandningar att köpa, och även plantor av olika ängsblommor. En äkta äng bör också slås tidigast i mitten av juli. Sedan måste höet ligga kvar och fröa av sig och till sist krattas ihop och tas bort.

Om du tycker det verkar jobbigt så kan du för all del nöja dig med en enkel ettårig trädgårdsvariant. Det vill säga: Så frö av blåklint, vallmo, ringblommor med mera på en plätt ledig jord i trädgården.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.