Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag fick under förra sommaren angrepp av spinn i min lägenhet. De försvann så fort det blev kallt och efter att jag kasserade de angripna växterna (två storblommiga nattljus, en dahlia och två belladonna). Men nu är det ju strax dags att börja odla inför sommaren igen. Har du något tips på hur jag blir av med eventuella ägg som de små rackarna kan ha lagt i krukkärl, fönsterbrädor, m.m.? Finns det något rengöringsmedel som fungerar extra bra?
/Magnus

Svar:
Det är alldeles riktigt att så kallade växthusspinnkvalster trivs bäst när det är torrt och varmt. De kan angripa både krukväxter och utomhusväxter. Bladen blir vitprickiga och ser dammiga ut. I värsta fall vissnar de och faller av.
Behandlas med två msk såpsprit, finns på apoteket, per liter vatten. Duscha även undersidan av bladen och upprepa proceduren efter några dagar då det kan finnas en ny generation ohyra som måste behandlas.
I växthus kan man spruta rent med högtrycksspruta, men för krukodlingen räcker det med att göra rent ordentligt med såpa eller liknande. Om du likväl är orolig kan du ju också duscha krukorna med lite såpsprit innan du planterar.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.