Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Hur mycket vatten skall en azalea ha, hur ofta och på vilket sätt skall den vattnas? Jag brukar dränka krukan ca var 2-3 dag så att luftbubblorna försvinner. Dock tycker jag att det rasar lite väl mycket blad ibland. Beror det på att azalean får för mycket vatten?
/Louise i Paris

Svar:
Om azalean står i en lerkruka fungerar det att sänka ner den i vatten som du gör. Men om den växer i en plastkruka är det bättre att ställa ner krukan i en hink med lite vatten i botten och låta den dra en stund. Problemet med azalea är att den kräver en skvätt vatten så gott som varje dag och det är lätt att glömma bort den. Men den får inte heller ständigt stå i blöt jord så man bör alltid känna efter med ett finger innan man vattnar.
Under sommaren kan azalean stå ute på en halvskuggig plats. Fortsätt vattna som vanligt och ge den näring regelbundet. Till hösten, innan frosten kommer, tar man in krukan och ställer den ljust och svalt, under +12 grader men frostfritt förstås. Detta är en förutsättning för att nya blomknoppar ska kunna mogna.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.