Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Här två frågor om beskärning av barrväxter som hör ihop. Jag konsulterade Solveig Sidblad på Koloniträdgårdsförbundet för bästa råd.

Fråga 1:
Går det att väcka liv i en gammal en som egentligen bara har kvar sina barrbärande grenar högst upp? Den har sedan många år belysning som vi brukar tända under det mörka halvåret. Nu ser enen ganska märklig ut och smålamporna, som tidigare var gömda, syns nu hängande i sina sladdar.
/Barbara

Svar: Nej det går tyvärr inte att väcka liv i de grenar som inte längre har gröna barr. De kan inte skjuta nya skott. Så det enda man kan göra är att stamma upp den och få den att växa till i toppen som ett enträd.

Fråga 2:
En tall växer strax bakom enen. Kan man kapa toppen på tallen och i så fall vilken årstid gör man det? Tallen är inte särskilt hög, ungefär 3,5 meter. Både tallen och enen står magert på en knalle i Roslagen, relativt blåsigt men inte vingligt.
/Barbara

Svar:
Det låter som en bättre idé att låta tallen bli den nya ljusbäraren. Det brukar inte vara så lätt att kapa toppen på en tall så att det ser snyggt ut. Men det beror på växtsättet. Om det går att kapa över en naturlig förgrening utan att det ser stympat ut så kan det vara värt ett försök. Det bryter dock inte ut nya grenar från beskärningsstället.

Beskärningen bör ske under våren innan tillväxten sätter igång. För att få tallen att hålla sig tät och inte skjuta på höjden så måste årsskotten ständigt toppas på alla grenarna. Det görs i juni, juli.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.