Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Ska bygga en vinterträdgård cirka 6 x 4 meter. Har du några bra förslag på vilka växter som lämpar sig bra där? Vill gärna ha vindruvor och någon exotisk frukt. Tänkte också ha ett litet vattenfall på väggen. Har du några bra tips på litteratur eller har du själv några bra förslag på arrangemang runt vattenfallet?
/Anita Gustafsson

Svar:

De flesta fruktbärande träd blir för stora. Men genom att lära sig beskära träden kan de förstås hållas mindre. Flera citrussorter är dock naturligt små träd och olivträd är dessutom lätta att formklippa. Dvärgpersika, inte härdig utomhus, rekommenderar Folke ”Mäzter” Mattsson på Zetas Finsmakarens trädgård. Sorten ’Bonanza’ blommar mycket vackert och det finns även en stiligt rödbladig sort som heter ’Bonfire’. Båda ger fina frukter. Kiwi passar också i en vinterträdgård. Sorten ’Jenny’ är dessutom självbefruktande så man slipper plantera både han- och honplanta. Den röda vindruvan ’Vanessa’ är kärnfri och lämpar sig bra för odling i uterum.
Som ögonfröjd kan du välja en rumslind, Sparrmannia, som har fått sitt namn från en av Linnés lärjungar. Ganska storvuxen med lönnliknande blad och vita blommor i klasar. Du har också möjlighet att odla en av världens vackraste växter, buskvallmo Romneya Coulteri. Den har grått bladverk och vackra, femton centimeter stora sidenvita enkla blommor med gula ståndare. Kan bli upp till två meter hög, och går även att odla utomhus mot en varm vägg i zon 1-2 ifall den vintertäcks med en frigolitskiva på marken.

Lästips:

Boken Sten, vatten och växter av konstnären Helge Lundström och Birgitta Geite. Där delar han med sig av sina tankar om hur man bygger dammar och bäckar samt väljer växter i och kring vattnet som harmoniserar med naturen.

Trädgårdens vatten av Kerstin Engstrand och Anders Persson är en bra handbok för både små och stora vattenarrangemang med många goda växtråd.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.