Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Inför planteringen av mina två fina polstjärnerosor, läste jag att rosor vill ”ha fras runt fötterna” och inte stå så ensamma. Så när de fick sin växtplats vid ett gammalt päronträd lät jag kirskålen stå kvar. Till sommaren har polstjärnan och kirskålen levt tillsammans i två år. Men nu har jag läst att kirsen suger näring ur jorden. Stämmer det, eller snarare, är det något jag bör göra för att säkra rosornas fortsatta goda tillväxt?
/Anne Hammarskjöld

Svar:
Visst kan kirskål vara en mycket dekorativ marktäckare, inte minst den vitbrokiga, Aegopodium podograria ’Variegatum’. Det stämmer också att kirskål tar näring ur jorden och kan ta kål på växtgrannar. Men kirskålens rotsystem är ganska ytligt medan rosen har ett djupt rotsystem så de konkurrerar inte om näringen. Däremot uppstår förstås problem om kirskål kommer in i en perennrabatt.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.