Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Nu har det börjat att knoppa på buskar och träd. Vi ska klippa ner vår syrenbuske, kan man göra det efter att den har fått knoppar?
Vi ska även odla marktäckande växt på en jordplätt ute och undrar vilka tips du har om att välja rätt växt?
/Nina Burvall, Lidingö.

Svar:
Syrener brukar beskäras på vårvintern men man kan också göra det strax efter blomningen. Gamla rotäkta syrenhäckar kan behöva en radikal beskärning, det vill säga att man sågar av stammarna vid fotknölshöjd. Förädlade namnsorter som är ympade på vanlig syren eller ungersk syren bör dock inte kapas så långt ner om man vill bevara den inympade sorten.
Gödsla när de börjar skjuta nya rotskott på våren och räkna sedan inte med någon blomning under de första åren.
Syren mår också bra av att gallras regelbundet. Vid sådan underhållsbeskärning skär man bara bort de äldsta stammarna. Det kan också göras efter blomningen.

En utmärkt underhållsfri marktäckare är röd sockblomma, Epimedium rubrum. Den kan växa i både sol och skugga, till och med i närheten av björkar. Plantera med ca 25-30 cm plantavstånd i förband (zickzack-mönster).

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.