Tillväxtbloggen

Katarina Hugo

Katarina Hugo

JAKARTA

Ikea kommer under 2014 att öppna sitt första varuhus i Indonesien. Platsen blir  Alam Sutera som är en förort till Jakarta och bolaget väljer därmed att haka på den starka konsumtionsboomen i Indonesien. Det blir ett led i möbeljättens expansion i Asien. Sedan tidigare finns Ikea i Malaysia och Singapore. Att ha möbeljätten på plats skickar även ett starkt signalvärde till andra svenska bolag menar fler bedömare i Jakarta som SvD Näringsliv har talat med.

Med tanke på hur trafiksitutaionen ser ut i landet har Ikea lagt ned mycket arbete på bra logistiksystem  för att kunna leverera möbler till de indonesiska vardagsrummen. Ikea väljer att arbeta med en lokal partner i det här fallet ett bolag som heter Hero och som ingår i Astra International, ett konglomerat som väger tyngst på den indonesiska börsen.

Även klädjätten H&M har nyligen öppnat sin första butik i landet och planerar ytterligare en flaggskeppsbutik i centrala Jakarta senare under 2014.  Även för H&M kommer utmaningen att vara logistik och transport för att få sina varor i tid.

Om bloggen


SvD Näringsliv är på plats i Kazakstan, Indonesien och Singapore under kommande vecka för att belysa utmaningar och möjligheter för några av världens tillväxtmarknader. På bloggen publicerar vi löpande artiklar och intervjuer med lokala företag, börschefer och fondförvaltare som ger sin syn på tillväxten i respektive region.

Katarina Hugo är ekonomireporter på SvD Näringsliv sedan 2012. Magnus Hjalmarson Neideman är fotograf på SvD sedan 2007.

Kontakt: katarina.hugo@svd.se och på Twitter @katarina_hugo.

Arkiv

Fler bloggar