Annons

Tillväxtbloggen

Katarina Hugo

Katarina Hugo

 

KAZAKSTAN

SvD Näringsliv resa till ett par av världens tillväxtmarknader har tagit sin början. Vi är nu plats i världens nionde största land Kazakstan och miljonstaden Almaty.

Med en BNP-tillväxt på över 5 procent de senaste åren är landet, näst efter Kina, också bland världens snabbast växande ekonomier. Olja – och gasindustrin har drivit tillväxten kraftigt de senaste åren.

Med på resan är några av Avanza Banks sparare. En dem som följer med gruppen är Pernilla Jigberg från Göteborg som ägnat sig åt aktier och fonder under många år. Att satsa på tillväxtmarknader ser hon inte som någon långsiktig placering, det är för mycket risk menar hon. 

-Jag har hållit på länge med aktieplacering det är klart att det är en hög risk att ge sig in på tillväxtmarknader. Men jag tycker det är spännande att se utvecklingen och tycker att det är bra att utländskt kapital är inne och stöttar dessa marknader, berättar hon.

I Kazakstan bor idag knappt 60 % av befolkningen i städer och övriga  på landsbygden. Officiellt är det en republik men presidenten Nursultan Nazarbajev har i stort sett totalitär makt och demokratiseringen går långsamt. 1997 flyttades landets huvudstad till den helt nya staden Astana. Idag ett modernt skyltfönster mot omvärlden med spektakulära skyskrapor ritade av den brittiska arkitekten Norman Foster.

Under måndagen gör SvD bland annat ett besök på en av landets största bank Halyk Bank samt träffar representanter för landets centralbank. Här finns också Telia Soneras dotterbolag Kcell. Mer om detta på bloggen, så håll utkik.

 

På återhörande!

 

Om bloggen


SvD Näringsliv är på plats i Kazakstan, Indonesien och Singapore under kommande vecka för att belysa utmaningar och möjligheter för några av världens tillväxtmarknader. På bloggen publicerar vi löpande artiklar och intervjuer med lokala företag, börschefer och fondförvaltare som ger sin syn på tillväxten i respektive region.

Katarina Hugo är ekonomireporter på SvD Näringsliv sedan 2012. Magnus Hjalmarson Neideman är fotograf på SvD sedan 2007.

Kontakt: katarina.hugo@svd.se och på Twitter @katarina_hugo.

Arkiv