Annons

Jonas Arnesen om tennis

Jonas Arnesen

Jonas Arnesen

Ett startfält utan stjärnor, noll svenska framgångar och några få bra matcher.
Slutbetyget för den sjätte upplagan av Nordea Nordic Light Open är inget turneringsdirektören Jenny Lindström och alla hennes medarbetare har anledning att vara stolta över.
Årets turnering var faktiskt redan på förhand den mest ointressanta av de fyra upplagor som avgjorts på Stadion och då de tre svenskorna försvann i första omgången var det liksom kört.
Ändå: Turneringen behövs. Den gynnar svensk damtennis och kan på sikt bidra till en välbehövlig standardhöjning bland svenska tennistjejer.
Jag tror att svensk damtennis av i dag hade mått ännu bättre av tio ITF-turneringar än en WTA-turnering men eftersom exponeringen av sponsorer på ITF-nivån är jämförelsevis liten hade detta förmodligen inte gått att säkerställa ekonomiskt.
På sikt kan Nordea Nordic Light Open säkert bli en succé såväl sportsligt som ekonomiskt. Nordic Light kan tjäna på flytt
Titelsponsorns betydelse för svensk damtennis är odiskutabalt stor men turneringen hade inte blivit verklighet om det inte varit för det åländska företaget Alandia Topshow AB. Efter några år som arrangör för en turnering på seniortouren bestämde sig Anders Wiklöf och hans bror för att skapa en WTA-turnering i Norden. Det mötte motstånd från inte minst Sveriges tennisförbund där man sade sig ha egna planer på att dra igång en WTA-turnering vilket gör att jag ofrånkomligt tänker på uttrycket ”mycket snack men liten verkstad”.
Tänk att det är ålänningar som sett till att Sverige fått en WTA-turnering.
Så hade det förstås inte behövt vara. Eldsjälen Margareta Bönström såg till att Sverige fick en WTA-turnering redan 1987 men då Bönström några år senare lämnade förbundsstyrelsen försvann där intresset för damtennis och efter fyra år gick turneringen i graven.
I dag finns ingen motsvarighet till Margareta Bönström i svensk damtennis. Det finns ingen som brinner för saken på det sätt som hon gjorde. Ja, det gör hon faktiskt fortfarande men nu som entusiastisk åskådare på läktarplats.
Hon var en trogen gäst under veckan på Stadion.
Hur många av förbundets styrelseledamöter var där och hur ofta? Jag utgår från att den ledamot som har damtennis som sitt verksamhetsområde följde hela turneringen på plats och då passade på att diskutera framtidsfrågor med spelare, tränare och ledare.
Ni i styrelsen som var där kan väl vara bussiga att lämna en kommentar nedan. Det kan ju vara intressant för landets alla medlemmar att se vilka av er som följde Nordens enda WTA-turnering. Magnus Norman hade inte möjlighet att vara på plats eftersom han coachar Thomas Johansson i USA och kanske finns det några fler som var uppbundna av annat.
Men det var väl ingen av er som valde bort det största som hände på hemmaplan i svensk damtennis i år.
Eller?