Annons

Jonas Arnesen om tennis

Jonas Arnesen

Jonas Arnesen

Ska här skriva lite om Hans Olsson.
Och vem sjutton är då Hans Olsson undrar säkert en del av de yngre läsarna.
Jo, Hans Olsson är Sveriges mest meriterade Davis Cup-kapten genom tiderna.
Han förde på 80-talet Sverige till sex raka DC-finaler (tre titlar) och är värd ett eget kapitel i den svenska tennishistorien.
Istället behandlades han skamligt av Svenska tennisförbundets styrelse som tvingade bort honom efter förlusten i hemmafinalen mot Tyskland 1988.
Kent Carlsson var ende spelare som öppet fördömde förbundsledningens klandervärda beteende men så har den forne gruskungen också stor integritet.
Efter DC-kaptensjobbet har Hans Olsson glömts bort av förbundet. Visserligen får han säkert en del inbjudningar till DC-matcher men det är ändå inte vad jag menar med att vara ihågkommen. Jag menar att förbundet borde tagit tillvara hans kunskap och erfarenhet. Olsson var en mästare i att skapa god laganda och har massor att lära ut till yngre tränare och ledare.
Det har också:
•John-Anders ”Jonte” Sjögren som var Mats Wilanders coach och även DC-kapten.
•Lennart Bergelin som var Björn Borgs Borgs tränare och också DC-kapten.
•Percy Rosberg, teknikgurun som hjälpt bland andra Björn Borg, Stefan Edberg, Magnus Norman och ”Pim-Pim” Johansson och som under många år ledde DC-skolan i Båstad.
Men dessa framgångsrika tränare som på olika områden har betytt så enormt mycket för svensk tennis har inte anlitats tiden efter sina anställningar.
Olsson,Bergelin Sjögren och Rosberg hade till exempel kunnat anlitas för att dela med sig av sin breda kunskap på seminarier, läger och allehanda andra evenemang i förbundets regi.
Att så inte skett är bedrövligt och jag menar att det dessutom är en av många orsaker till varför Sverige i dag är en B-nation.