Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

ARTIKELKOMMENTARER. Här kommer sista delen i serien De kallar oss troll. I fyra avsnitt har jag nu publicerat de e-postintervjuer jag gjort med de som kommenterar flitigast på SvD.se.

Kön: Man

Antal kommentarer på SvD.se: 863

Antal likes: 1232

Antal kommentarer på blog.svd.se: 28

 

• Varför kommenterar du artiklar på SvD.se

– Därför jag vill säga vad jag tycker om en artikel och eventuellt delta i en diskussion.

• Väljer du att kommentera utifrån artikelns innehåll eller finns det andra anledningar till att du kommenterar en specifik artikel

– Alltid pga av dess innehåll.

• Tycker du att nuvarande system med disqus (inlogg) fungerar bra eller tycker du inte det?

– Det fungerar hyfsat, ibland krånglar discus och inlägg försvinner långt ner. Ibland kan man inte ens svara på andras inlägg.

• Vilka förbättringar skulle du vilja se i disqus?

– Det enda jag skulle vilja se är att man tar itu med de problem som discus medför. Dels att inlägg ibland försvinner trots att ingen mod tagit bort inläggen, samt att det ibland inte går svara på andras inlägg. Finns säkert fler problem som jag inte sett.

• Varför är det viktigt att få kommentera artiklar (det finns ju andra forum, bloggar etc)

– Därför det är läsarna på SVD jag vill diskutera med och visa mina åsikter inför. Inte människor på forum eller liknande. Dessutom vill jag att journalisten/skribenten ska ha möjlighet att veta vad jag tycker om hans artikel/debattartikel.

• Har du läst SvD.s debattregler för kommentarer?

– Jo det har jag, har inga direkta invändningar. Mig veterligen har jag aldrig fått en kommentar raderad. Inget att anmärka på.

• Vi har ibland problem med kommentarer som inte håller sig till ämnet i artikeln. Är det något du har funderat på? Vad tycker du man bör göra åt det.

– Jo, det är sant. Kanske borde man försöka korrigera läsarna genom att varna folk att hålla diskussionen inom ämnet. Det kan göras på fler sätt, antingen skriver man i kommentarorsfältet som ”Moderator” eller så skickar man ut mail till användare.

• Är det viktigt för dig att SvD:s journalister deltar i kommentarsfältet i anslutning till den artikeln de har skrivit?

– Det skulle berika debatten, absolut. Självklart borde journalisten svara på den kritik han får, eller svara på komplimanger. Vilket som.

• Om SvD skulle ha kommentering öppen på färre artiklar än i dag, finns det några specifika ämnen/kategorier som du anser vi måste ha öppna?

– Jag tycker alla artiklar ska ha kommentering. Jag är främst intresserad av att ni har öppen kommentering på artiklar som har med svensk/utländsk politik att göra. Men även olika brott samt krig och konflikter.

• Brukar du kommentera på andra sajter än SvD, och har du i så fall stött på en sajt där tekniken kring kommenteringen fungerar bättre än på SvD och som du tycker vi kan inspireras av?

–  Dessvärre använder nästan alla sidor jag sett någon form av kommentring från discus. Jag har inga bra tips.

• Är det viktigt för dig att kunna kommentera anonymt?

– Absolut. Det finns många som kan provoceras av mina ord och välja att utsätta mig för hot eller våld. Speciellt om man har en mer ”kontroversiell” åsikt. Anonymiteten är viktigt för yttrandefriheten.

Tack alla ni som ställde upp och svarade på mina frågor. Del 1, del 2 och del 3 finns så klart kvar för de som är intresserade.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.
Fler bloggar