Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

ARTIKELKOMMENTARER. I fredags var det premiär här på bloggen för serien De kallar oss troll. En intervjuserie med de läsare som kommenterar flitigast på SvD.se. Här kommer del 2.

Kön: Man

Antal kommentarer på SvD.se: 474

Antal likes: 5449

Antal kommentarer på blog.svd.se: 25
• Varför kommenterar du artiklar på SvD.se

– Jag tycker mycket antar jag, men så tar SvD ofta upp väldigt intressanta ämnen.

Väljer du att kommentera utifrån artikelns innehåll eller finns det andra anledningar till att du kommenterar en specifik artikel

– Alltid utifrån artikelns innehåll.

• Tycker du att nuvarande system med disqus (inlogg) fungerar bra eller tycker du inte det?

– Det fungerar alldeles utmärkt, förutom ’Anmäl’-funktionen, eftersom den lätt kan missbrukas.

Vilka förbättringar skulle du vilja se i disqus?

– Som sagt, jag är väldigt nöjd med disqus, förutom det jag nämnde ovan.

• Varför är det viktigt att få kommentera artiklar (det finns ju andra forum, bloggar etc)

– Står kommentaren i direkt anslutning till artikeln så vet man ju att den blir läst av läsare som har åsikter i samma ämne.  Skulle man skriva på något forum, skulle ju endast en bråkdel, om ens det, läsa och kommentera densamma. Bloggar är helt värdelösa. Där raderas allt som inte stryker bloggaren medhårs.

• Har du läst SvD.s debattregler för kommentarer?

– Jag tycker att dom rimmar med sunt förnuft, så jag har inget att invända, förutom funktionen ’Anmäl, som jag nämnde tidigare. Den används mest för att andra inte delar ens åsikt inte för att inlägget bryter mot SvD:s regler

• Vi har ibland problem med kommentarer som inte håller sig till ämnet i artikeln. Är det något du har funderat på? Vad tycker du man bör göra åt det.

– Det tror jag är självsanerande. Men enligt reglerna så kan ju moderatorn ta bort dem.

• Är det viktigt för dig att SvD:s journalister deltar i kommentarsfältet i anslutning till den artikeln de har skrivit?

– Nej, inte det minsta.

• Om SvD skulle ha kommentering öppen på färre artiklar än i dag, finns det några specifika ämnen/kategorier som du anser vi måste ha öppna?

– Jag tycker allt som publiceras under ’Opinion’ borde vara öppet för kommentarer.

• Brukar du kommentera på andra sajter än SvD, och har du i så fall stött på en sajt där tekniken kring kommenteringen fungerar bättre än på SvD och som du tycker vi kan inspireras av?

– Nej, jag kommenterar endast på SvD. DN, Expressen m.fl. har för dåliga system. Man kan inte editera sitt inlägg. Det är lätt att ett stavfel smyger sig in. Eller så tycker man kanske att man tog i lite för mycket, eller så hittar man en snyggare formulering.

• Är det viktigt för dig att kunna kommentera anonymt?

– I själva kommentarfältet tror jag att det är bra att vara anonym, eller använda ett nick. Det finns så många konstiga människor där ute som lätt kan få för sig saker. Däremot kan ju tidningen känna till namn och adress, det har jag ingenting emot.

Under veckan publiceras ytterligare intervjuer i serien här på bloggen.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.