Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

Facebook spelade en central roll i planläggningen av de fruktansvärda terrordåden i Norge för en och halv vecka sedan. Det var via sina Facebookvänner som Anders Behring Breivik spred sitt så kallade manifest.

Först: Serien Brottsplats Facebook, som i dag startar här på SvD.se och i tidningen, planerades och produceras till stora delar flera veckor innan terrordåden i Norge. På grund av händelserna valde vi att vänta med publiceringen i drygt en vecka. Anledningen var så klart det monumentala nyhetstrycket som följde efter attentaten, och som kommer att fortsätta under sensommaren och hösten.

Men attentaten i Norge gör också att Facebook hamnar mitt i radarskärmen. De sociala nätverken säger något om vår tid, vårt sätt att kommunicera och självklart lockar de också till sig personer och grupper som vill begå brott.

De allra första bilderna som publicerades på Anders Behring Breivik var just hans Facebookprofil – nu bortplockad. Hans vänner intervjuades och berättade om gärningsmannens statusuppdateringar och andra aktiviteter.

Hittills har ingenting i den norska polisens utredning kommit fram som visar att Breivik begick något brott på Facebook. Det kan så klart visa sig senare, men vad vi ännu så länge vet är att han använde sin vänkrets från den sociala nätverkssajten för att sprida sitt manifest.

I vår serie har vi valt att fokusera på brott som ägt rum på Facebook. Vanligast är då hot och bedrägerier. Vi har också lagt ner en hel del tid på att intervjua poliser som jobbar med ungdomsbrottslighet. Många uttrycker frustration över brist på resurser och i vissa fall också kompetens att patrullera Facebook.

I vissa fall saknar polisen tillräckligt med datorer med internetuppkoppling.

Antalet polisanmälningar där Facebook är en del av brottet har ökat dramatiskt de senaste fem åren. Inte så konstigt, kanske; antalet Facebookanvändare har också ökat kraftigt under samma period.

Vårt journalistiska mål med den här granskningen är inte att driva tesen att Facebook, eller andra sociala forum, är farliga eller kriminella. Jag själv och många andra på SvD:s redaktion är ivriga användare av Facebook och Twitter, såväl i yrkeslivet som privat.

Nej, målet är snarare att sätta sökljuset på ett fenomen som vuxit utan motstycke på några år, och där antalet människor som utsätts för brott ökar. Och där polisens resurser för att förhindra brotten inte räcker till.

Och där det kanske krävs nya metoder för att spåra och spana efter kriminella.

För det går ju att flyga under radarn också på Facebook. Vem kunde ana att bakom den välpolerade profilbilden på Anders Behring Breivik dålde sig en massmördare?

Den  här serien kommer att bli betydligt mer angelägen om ni läsare bidrar. Gå in på vår specialsida på Facebook och diskutera, rösta eller kom med tips. Det går så klart också bra att kommentera direkt här, i anslutningen till bloggen eller på artiklarna som vi publicerar på SvD.se.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.