Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

MULTIMEDIA PÅ SVD.SE Flera gånger i månaden gör SvD:s fotografer och tecknare fantastiska reportage och grafiker som förtjänar att upplevas många gånger om. Vi publicerar dem såklart här på SvD.se, men det snabba nyhetsflödet gör att de ganska snart försvinner från startsidan. Det är därför med stor glädje vi nu presenterar vår multimediasektion med det mesta och det bästa av SvD:s fördjupande webbjournalistik.

Det här är dröm vi har haft länge. Att skapa en undersajt där vi kan samla och visa upp all den multimediajournalistik som fotograferna och tecknare på SvD gör. Skisserna tog vi fram redan under redesignprojektet av hela SvD.se i vintras, men av teknikskäl valde vi att inte släppa denna feature i samband med lanseringen av den nya sajten den 17 mars.

Under våren har utvecklingsredaktören Ola Henriksson jobbat tillsammans med bildredaktören Malin Bonde med att välja och ställa samman svd.se/multimedia. I dag kunde den äntligen gå live. Här finns nu de senaste månadernas produktion väl samlad. Vill du hitta ännu äldre grafiker eller bildspel finns det tydliga länkar i botten av varje zon som tar dig till en listning av alla bildspel, eller webbtv-klipp som finns.

Med i arbetet med den nya sektionen har också tidningens fotografer och tecknare varit och det är såklart jätteviktigt. Det är de som ska producera och förse sajten med relevant och spännande innehåll och för dem är det såklart inspirerande att ha en egen sektion där deras, många gånger, väldigt ambitiösa projekt får synas under lång tid.

SvD.se/multimedia består av sex zoner. Varje zon har sin egen kategori: överst de senast publicerade bildspelen, webbtv-klippen eller grafiken. Därefter har varje multimediadel sin egen zon: bildspel, bildspel med ljud, grafik, webb-tv och SvD-sessions (webbtv-produktioner där vi träffar artister som spelar musik).

En av de mest fantastiska multimediasektioner som jag känner till är New York Times/multimedia. Där kan man hitta de mest fantastiska journalistiska projekt, och då och då har vi hämtat inspiration därifrån. Jag vill inte påstå att SvD.se:s nya mulitmediasajt kommer inte närheten av New York Times, men vi har i alla fall kommit en liten bit på väg. Få svenska nyhetssajter har en egen multimedia-sektion och det känns såklart kul och inspirerande att vara bland de första.

Och jag lovar, ett besök är mödan väl värd. En av mina favoriter just nu är fotografen Lasse Pehrssons fantastiska ljudsatta bildspel om Stockholm Roller Derby. Titta och lyssna på när Hyper Nova, Blood Countess och de övriga åkarna mötte Hamburg Harbor Girls i en fullsatt Visättrahallen. Eller fotografen Yvonne Åsells storbildsspel om de svenska soldaterna i Afghanistan.

Och för den som är intresserad av såväl flashgrafik som historia rekommenderar jag Alexander Raucher och Jenny Alvéns numera nästan klassiska klickbara grafik om Birger Jarl. För programmeringen står Tobias Gärder.

Men det finns mycket mer att upptäcka på SvD.se/multimedia, en sajt fullproppad med webbjournalistik när den är som bäst.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.