Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

REDESING SvD.SE Sent i kväll släpper vi på SvD.se vår nya sajt. Därför uppdateras SvD.se inte under eftermiddagen och kvällen.

Att välja att byta sajt mitt under värsta krisen i Japan, och att dessutom frysa befintlig sajt under eftermiddagen kan ju tyckas vara idiotiskt.

Men det finns två huvudskäl till det:

1. Datum för lanseringen av nya sajten är bestämd sedan lång tid tillbaka. Vi har därför i god tid kallat in extra teknisk personal, schemalagt redaktörer och varskott vår driftsleverantör för att kunna optimera lanseringen. Att blåsa av allt detta är såväl dyrt som väldigt svårt.

2. Om det av någon orsak, som vi ännu inte känner till, misslyckas har vi tid under natten att backa tillbaka till vår gamla sajt. Våra morgonpigga läsare kommer därför oavsett om något går fel med lanseringen att mötas av en uppdaterad nyhetssajt, vare sig det är vår nya eller vår gamla.

För att ändå under kvällen kunna berätta vad som händer i Japan, i elitseriehockeyn, börssiffrorna och andra viktiga nyheter och har vi aktiverat en nyhetsblogg som uppdateras av vår kvällsredaktör Catarina Håkansson. Vi länkar till bloggen direkt från SvD.se´s startsidan så den blir lätt att hitta. Även på våra viktiga undersajter finns länkar direkt till bloggen.

Här är det hålltider som gäller under eftermiddagen och kvällen:

15.00: Vi låser nuvarande sajt. Den går utmärkt att surfa på men inga nyheter uppdateras förutom nyhetsbloggen.

15.30: Vi uppdaterar servarna med ny kod. Det tar ca två timmar.

17.30: Redaktörerna börja bygga upp den nya sajten, samtliga sektioner och startsidan byggs nya från scratch.

20.00 Ny uppdatering av servrar, nu frontservarna.

00.00 Nya SvD.se går live.

Alla tider är ungefärliga, och det finns så klart risk att något allvarligt tekniskt problem förhindrar, eller försenar den här processen som gör att vi tvingas backa tillbaka till nuvarande sajt. Men om allt går vägen möts du i morgon bitti av en helt ny, uppfräschad och modern nyhetssajt.

Håll tummarna!

/uppdaterad 14.49

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.