Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

DRIFTSTÖRNING PÅ SVD.SE Det är såklart varje redaktörs mardröm; att mitt under ett intensivt nyhetsskeende inte kunna publicera och berätta för läsarna vad som händer. Under åtta timmar i går kväll var det precis vad som inträffade här på SvD.se. Våra redaktörer kom inte åt publiceringsverktyget medan teknikerna kämpade för att lösa problemen.

Först klockan 01.30 i natt lokaliserades felet och nu, på morgonen, har de redaktörer som jobbar kunnat publicera nyhetsmaterial på sajten.

Visst, driftstörningar drabbar alla sajter från gång till annan. I vårt fall hängde gårdagens incident samman med att vi stängde vår gamla datahall efter att tidigare ha flyttat SvD´s servrar till en ny hall. Sajtens servrar flyttades visserligen redan 2009 till den här hallen, men några konfigurationer fanns kvar, kopplade SvD´s serverpark.

När den gamla datahallen stängdes uppmärksammades inte konfigurationerna till sajtens publiceringssystem, escenic, som då slutade att fungera.

Givetvis önskar man att sådana här saker inte ska hända, men om de väl händer vill man gärna inte att det ska inträffa mitt under ett intensivt nyhetsskeende som igår. Jag förstår om många läsare som surfade in på SvD.se under gårdagskvällen undrade om redaktörerna hade somnat. Vi visade då åtta timmar gamla nyheter, bland annat en förhandsartikel inför kvällens viktiga handbollsmatch – som vid det här laget redan var avgjord. Och en tidig lunchtext om att internet var blockerat i Egypten.

Ingenting om upploppen på Karios gator, inte ett ljud om Hosni Mubaraks tal till nationen där han berättade att han sparkar alla i regeringen – utom sig själv. Givna, viktiga nyheter som vi självklart vill berätta och utveckla för våra besökare.

När felet upptäcktes gick det ganska snabbt att åtgärda, och vi kunde då också konstatera att ingenting i vår viktiga databas var skadat. Där sparar vi allt som är publicerat, en mardröm hade såklart varit att dagar, veckor, eller månaders jobb gått förlorat. När sajten väl dök upp i publiceringssystemet innehöll den nyheter från igår eftermiddag och morgonredaktören har nu jobbat intensivt i flera timmar för att hinna ikapp och publicera de nyheter som inträffat i natt och på morgonen.

Nu på förmiddagen finns de viktigaste nyheterna ute på sajten, en del material från dagens tidning är ännu inte publicerat på SvD.se, men det kommer vi att hinna med under eftermiddagen.

Jag vill passa på att be alla läsare om ursäkt för det inträffade, en del av er har mailat och undrat varför sajten såg konstigt ut, när jag svarat har många av er visat stor förståelse för problemen. Stort tack för det.

Nu laddar vi för en ny spännande nyhetsdag, och du kan följa den här på SvD.se!

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.
Fler bloggar