Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

DISQUS PÅ SVD.SE Den här veckan släpps en ny funktion på delar av SvD.se som innebär att du som läsare behöver skapa ett konto för att kunna kommentera artiklarna. Min förhoppning är att det leder till att fler vill diskutera och debattera SvD.s nyheter.


Att blogga om läsarkommentarer brukar vara minerad mark. En del anser att vi som driver sajten inte ska läggas oss i vad läsarna och användarna skriver och tycker om innehållet. Internet är fritt, vem som helst kan tycka om vad som helst, brukar vara argumentet. Om vi av utgivarskäl raderar en kommentar kallas vi ibland censorer och hycklare.

I viss mån är det naturligtvis helt riktigt. Internet är fritt. Det är det mest fantastiska kommunikations- och informationsverktyg som människan skapat. Det står vem som helst fritt att starta en blogg och uttrycka sin åsikt. Det finns hundratusentals forum där det förs diskussioner om allt ifrån hur man skaffar narkotika till hur man tillverkar bomber. Däremellan finns också sajter där man kan träffa sin livskamrat, få hjälp och stöd i en svår situation eller bara uppdatera sig på senaste reseberättelserna från när och fjärran.

Internet är enormt. Och det är användarna som skapar, bygger och utvecklar innehållet.

Det å sin sida betyder inte att internet är i avsaknad av regler. Och i synnerhet vi nyhetsajter har en hel del regler som vi måste följa när det kommer till vad vi får, och vad vi inte får skriva och publicera.

Detta påverkar också de läsare som kommenterar på sajten. Låt mig ge ett exempel:

För drygt ett år sedan skrev SvD.se om en läkare som misstänktes för dråp på ett spädbarn. Eftersom misstankegraden var låg och läkaren nekade till brott var vårt beslut att inte publicera namn på den personen.

Kort efter publiceringen av artikeln skrev en läsare ut läkarens namn i kommentarsfältet. SvD anmäldes till JK, trots att vi tog bort kommentaren kort efter att den postats.

Det finns flera andra fall där kommentarer brutit såväl mot de pressetiska reglerna som SvD.se´s egna regler. Svordomar, hets mot folkgrupp, grova angrepp mot andra debattörer förekommer då och då. Det tror jag missgynnar diskussionen, och får många att inte vilja delta.

Få nyhetssajter tar läsarna på så stort allvar som SvD.se. Vi lyssnar på era synpunkter, vi frågar er om hjälp och vi lyfter upp era kommentarer i nyhetsarbetet. Vårt prisade realtidsgräv om kommunala biståndspengar hade aldrig blivit verklighet utan er hjälp.

Allt detta vill vi fortsätta med. Helst ännu mer. Och jag tror att tiden nu är inne att utveckla kommenteringsfunktionaliteten på sajten. Fyra miljoner svenska har redan skaffat ett konto på Facebook, hundratusentals har konto på Twitter. En majoritet av dem väljer att posta inlägg i sitt eget namn. Anonymiteten på nätet är på väg att försvinna, och det gagnar debatten och diskussionen.

Den trenden vill vi vara en del av. Därför inför vi från och med den här veckan verktyget Disqus på vår opinionssajt. Målet med just den sajten har hela tiden varit att lyfta upp kvalificerad läsardebatt, och efterlysa intressanta inspel från er. Nu tror vi att vi kan göra det i ännu högre grad.

För att få kommentera artiklarna på SvD.se/opinion behöver du registrera ett konto. Det finns tydliga instruktioner och hjälp i anslutning till kommentarsfältet. Du kan också logga in med ditt Facebook, eller twitterkonto och dela med dig av din kommentar till dina vänner. Det är fortfarande möjligt att skriva en kommentar under signatur, men för att posta kommentaren behöver du ha ett konto.

Med Disqus följer en hel del annat spännande funktionalitet: du kan gilla kommentarer, du kan lista dem efter senaste, populäraste, äldsta kommentaren och så vidare. Du kan också få en lista på vilka signaturer eller namn som har postat flest inlägg.

Det här är också ett verktyg som är under ständig utveckling, räkna alltså med ännu mer funktionalitet i anslutning till kommentarerna i framtiden.

Så, välkommen att posta din kommentar, och fortsätt att diskutera nyheterna på SvD.se.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.