Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

SCHIBSTED JOURNALISM AWARD. I går vann SvD.se:s realtidsgräv om de kommunala bistånden priset för bästa innovativa journalistiska projekt. Priset delades ut för tredje gången och konkurrensen var som vanligt hård.

Det är lätt att vara stolt över SvD.se.

Med väldigt små resurser levererar redaktionen varje dag nyheter i en aldrig sinande ström. Lägg därtill egenproducerad webb-TV, liverapporteringar, som den Andreas Lundin just nu gör från öppningsmatchen i VM mellan Mexiko och Sydafrika. Eller våra quizer som produceras av redaktionen.

Men för att en nyhetssajt ska få kalla sig nyhetssajt måste man vara bra på, ja, just det: nyheter. Och där är SvD.se i toppklass, vill jag påstå. Vi har ett gediget, eget nyhetsarbete på sajten som våra läsare, både här på nätet och i tidningen, får ta del av varje dag.

Ett exempel: vår nyhet om företagaren som blev bluffad tillhör de mest lästa på SvD.se den här veckan. Ett annat: Faktakollen – också det ett eget initiativ – är också den väldigt populär bland läsarna.

Men störst genomslag har vi fått för vårt realtidsgräv om det kommunala biståndsprojekten. Ett helt nytt, webbunikt sätt, att jobba och presentera grävande journalistik. Vi grävde tillsammans med läsarna, totalt transperant. Vi publicerade allt eftersom vi fick fram materialet.

För detta unika nyhetsarbete fick reportrarna Alexandra Hernardi och Tobias Olsson och nyhetschefen Kristian Lindquist föreningen Grävande journalisters pris Guldspaden i mars i år.

I går var det dags igen. På Schibsted Journalism Award som hölls i Oslo Konserthus vann trion priset för Best Innovative Entry. Juryn ansåg att detta projekt var det mest innovativa som gjorts inom Schibsted förra året. Och då ska man veta att konkurrensen är hård. I Schibstedsfären ingår flera av Skandinaviens största tidningar och sajter: Aftonbladet, VG, Aftenposten, Bergens Tidene för att nämna några.

Det är naturligtivs fantastiskt kul att vi återigen prisas för vårt nyhetsarbete och för vår journalistik. Vi sätter en stor ära i att leverera egna nyheter som är unika för SvD.se, vi tror och hoppas det skapar lojalitet och ökat intresse från våra läsare.

Som gästföreläsare hade organisationskommittéen i Schibsted bjudit in Dan Gillmor, författare till boken We The Media. Det var också han som delade ut priset till SvD.se. Han avslöjade då att realtidsgrävet var hans absoluta favorit bland de nominerade.

– De har gjort allt rätt. Tänkt rätt från början, bjudit in och utnyttjat läsarna, skapat nya relationer och lagt grunden för morgondagens journalistik, sade han bland annat.

Finare betyg kan vi knappast få.

Ett sådant här pris sporrar oss naturligtvis att jobba ännu hårdare med vår kreativitet. Och redaktionen sprudlar av idéer och uppslag kring hur vi kan och vill utnyttja den fantastiska webben för innovativ journalistik.

Övriga vinnare i går: I klassen Best storytelling vann Aftenposten med den starka historien om 8-årige Christoffer Kihle Gjerstad som misshandlades till döds av sin styvfar. Reportaget Gutten som ble usynlig publicerades i reportagetidningen A Magasinet.

I kategorin Best Scoop vann VG för bevakningen av de två fängslade norrmännen i Kongo.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.