Testa vilket parti du ligger närmast

VAL 2010. SvD.s satsning på valet 2010 går vidare. För tre veckor sedan lanserade vi vår valsajt med massor av information och service till den som är politiskt intresserad. I dag presenterar vi nästa nyhet – testa din partitillhörighet i vår Valkompass.

Valsajten innehåller som sagt massor av nyttig information: kolla in vår specialgjorda tidslinje med alla viktiga datum fram till valdagen, eller kommungrafiken där du kan jämföra din kommun med andra i Sverige. Och naturligtvis vår egenutvecklade opinionsbarometer där du kan följa SvD/Sifos undersökningar, månad för månad tillbaka till valdagen 2006.

Vi har sedan tidigare fått mycket uppmärksamhet och uppskattning för vår politiska granskning: Faktakollen som varje vecka tillhör de mest lästa på sajten.

Allt detta, och naturligtvis all den politiska bevakning och granskning som vi fortlöpande gör, både i tidningen och här på sajten, gör att SvD står väl rustad inför sensommaren, och höstens valrörelse.

Men ännu är det några månader dit. Och visst är valet 2010 speciellt på många sätt: rekordmånga förstagångsväljare, 500 000 st. Ett osäkert politiskt läge där två tydliga block ställs mot varandra, men där ett par småpartier riskerar att ramla ur riksdagen. Och naturligtvis Sverigedemokraterna, som åkt litet berg och dalbana i opinionen den senaste tiden, men som fortfarande kan slå sig in och bli vågmästare.

Allt detta gör det här valet extra dramatiskt. Extra spännande. Och vi tror att många redan nu vill testa vilket parti som ligger dem närmast. Därför lanserar vi i dag nästa nyhet på valsajten: Valkompassen. Kompassen innehåller 26 frågor, eller påståenden, alla sakpolitiska, där du anger om du är emot, eller om du sympatiserar med förslaget.

Kompassen är utvecklad av TT Spektra, ett dotterföretag till nyhetsbyrån TT. De i sin tur har tagit hjälp av statsvetarna Christer Isaksson, Stig-Björn Ljunggren och Tommy Möller för att utforma frågorna och vikta resultatet.

Vi på SvD.se har sedan gjort en del utveckling på egen hand i kompassen: våra webb-TV-fotografer Mathias Karlsson och Kjell Svensson har varit ute och träffat partiledarna för de sju riksdagspartierna och spelat in en personlig hälsning till just dig. Så om du blir Moderat i vårt test får du en personlig hälsning från Fredrik Reinfeldt. Om dina svar ligger närmast Vänsterpartiet dyker Lars Ohly upp.

Du kan göra testet hur många gånger du vill, du kan också välja att göra det speciella blocktestet för att ta reda om dina åsikter ligger närmast Alliansen, eller det rödgröna blocket. Om någon vecka kopplar vi också på funktionen där du kan se hur opinionen ser ut i just vår valkompass, naturligtvis är den inte statistiskt säker, eller att jämföra med en Sifomätning, men det kan ändå vara intressant och spännande att se också den kurvan.

Mycket nöje, och förhoppningsvis kan SvD.s valkompass hjälpa dig att bilda dig en uppfattning om vilket parti som står dig närmast, och på vem du ska lägga din röst den 19 september.

Visa kommentarer (99 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Ulf

  Självkännedom = Noll
  Ni som blir förvånade eller arga över att SD hamnar överst efter era val, kanske borde läsa deras partiprogram istället för att skylla på någon annan. Uppenbarligen har ni svalt hela PK-propagandan om ni ogillar SD trots att det är det parti som stämmer bäst med era värderingar. Börja tänka själva istället för att låta media forma era åsikter! SD är ju det enda partiet som är för allas lika rättigheter. De andra vill att invandrare ska ha STÖRRE rättigheter än ickeinvandrare.

 • Ulf

  Dubbelpost
  Ursäkta! Man postar tydligen samma inlägg igen om man uppdaterar sidan.

 • @fieramente

  Ulf:
  Jag har förvisso inte läst SDs program, men vad jag förstått är det ett starkt nationalistiskt parti, d.v.s. det viktigaste för dem är bevarandet av nationalstaten.
  Jag klickade för att lägga ner monarkin, att invandrare berikar kulturen, att buggning ska bort, fildelning är bra.. o.s.v. Ändå säger barometern 40%SD och närmast efter kommer Vänsterpartiet. Lite komiskt va?

 • Ulf

  Men läs då!
  Hur jobbigt är det att läsa partiprogrammet istället för att undra VAD det är som gör att de dyker upp på en högre position än väntat? Som jag ser det är det ett helt vanligt socialliberalt parti, som är emot vansinnesinvandring och segregation. Om man då viktar alla de enskilda frågorna precis lika, så är det inte särskilt märkligt om de hamnar högt upp trots att man gillar invandring.

 • El Latino

  SD kommer att överaska många det här valet!
  Jag fick också SD på barometern med 56%….så det blir SD jag måste rösta
  för på valet, men vänta nu?…jag är ju invandrare själv som kom hit på tidigt 70 tal, jag kan väll inte rösta för SD? Jo… för det kan jag, jag älskar mitt land Sverige och jag ser hur det förfaller med all den massinvandring från muslimska länder. Lagom är ett bra svenskt ord som vissa politiker inte verkar känna till.

 • pop

  El Latino, 2010-05-19 20:48:10
  Förfallet kommer från den ointelligenta pöbeln i SD och någon plats för ni inte vanligt folk är sååå jävla trötta på ert hat och bitterhet så ni inte fattar! 2-3% högst och det hittar ni bland lågutbildade kriminella bidragstagare!

 • pop

  El Latino, 2010-05-19 20:48:10
  Förfallet kommer från den ointelligenta pöbeln i SD och någon plats för ni inte vanligt folk är sååå jävla trötta på ert hat och bitterhet så ni inte fattar! 2-3% högst och det hittar ni bland lågutbildade kriminella bidragstagare!

 • Maria

  värsta är inte SD, men skygglapparna
  Jag skulle inte ha problem med att rösta på SD, som de flesta här verka ha. Trots att jag är rätt vänster. Varför? Som en Yangi Yo skrev så är det det enda parti som fattar att det finns problem. En enkel slutsats. För att invandringen ska bli lyckad så kräver den resurser. Har vi de resurserna? Ska vi ta hand om vårt land, och våra egna svaga först, SÅ att vi kan ta emot invandrare på ett värdigt sätt? Det tycker jag.

 • sanningen svider

  maria
  du vänster HAHAHA ni blir ju mer och mer löjliga och desperata på den extremahögern hahaha! Fatta nu detta blir det co 3.0%..kriminella bidragstagare litar inte många på!

 • KentaKutrygg

  SD – nazistiska värderingar – enfaldigt!
  Det märks att historielösheten har brett ut sig i Sverige. Jag som kommer från ett land som var ockuperat av tyska trupper under kriget och som vet vad nazismen var skrattar åt er enfald. Att jämföra ett parti som ifrågasätter politiska dogmer á la svensk flyktingpolitik har inget med nazismen att göra – öppna era oöppnade historieböcker gott folk!

 • A

  Intressant test onekligen
  Jag landade på 53% på SD, med KD som god tvåa. Med tanke på att jag är en medelålders, hyggligt välutbildad, hyggligt välavlönad 08:a så är jag tämligen långt ifrån den gängse schablonen om SD-sympatisören som en lågutbildad, marginaliserad yngre man etc.

  Kan tänka mig att resultatet av SVD:s test vore en bomb om det publicerades.

 • john doe

  Val snart.
  Ett av de viktigaste valen någonsin är runt knuten, det vore förödande om folk gick och tyckte en sak, men röstade något annat ”bara för att jag alltid röstat så här.”
  Är ni för fega för att stå för era åsikter så poströsta. Kan man göra i lugn och ro i sitt eget hem.

 • pelle

  Fullständigt värdelöst
  Det här var det mest värdelösa testet jag nånsin testat. Inte ett enda rätt. DEt ser mest ut som ett försök att lura oss att rösta på fel parti.

 • Ej SD

  Förvånad
  Hoppsan, blev visst SD enligt testet. Men kommer inte att rösta på dem. Intressant i alla fall att flera har fått det resultatet. Känns som det kan vara läge att ifrågasätta testet

 • E-mannen

  Omöjligt att bli Piratpartist!!
  Helt galna resultat ger den här valkompassen! Försökte styra kompassen åt Piratpartiets håll och valde det PP vänliga alternativen på buggning+fildelningsfrågorna. tog ”Emot” på alla andra frågor utom en invandringsfråga och fria museer (vet inte riktigt hur svd har lagt in PP och de är väl på nått vis emot SD och för fri kultur så. . ). Ändå blev resultat MINST PP av alla partier (19,2%) och mer av allt annat. . hoppas ingen använder det där till att bestämma sig :-/

 • Hans

  Dålig kompass
  Kompassen är dåligt utformad och missgynnar / gynnar vissa partier starkt. Det går t.ex. inte att få PP som första parti. Det är helt omöjligt! Det är även mycket svårt att få S som första parti. Kompassen förefaller gynna V, MP, FI och SD som får oproportionerligt höga siffror oavsett vad man svarar.

 • Lasse

  Rätt resultat
  Jag fick ”rätt resultat”, dvs jag fick 60% på det parti jag tänker rösta på. Så för min del verkar det stämma.

 • johan,karlskrona

  Vem har utformat det här testet?
  Jag röstade mot SD i varje fråga, fick dem på tredjeplats och jag röstade mot förbud av fildelning och fick PP på sistaplats.
  Buggning för att bekämpa terrorism?-inget parti motsätter sig reglerad buggning av skäligen misstänkta terrorister och det är vad vi har idag, så vad var det för fråga? Jag är mot massavlyssning av hela svenska folket.
  Och alla de här skattetekniska frågorna, var det för att lura oss att det är det valet handlar om? Det var ju ingen fråga om det generella skattetrycket.

 • Karl

  ang.PP
  Det är ju så med PP att de inte har redovisat så många åsikter utöver fildelning och integritet på nätet. Så oavsett hur man svarar på frågorna så svarar det inte mot PP. Och Falkvinge har ju sagt att man ska sälja sina ev. mandat i riksdagen till den som bjuder mest. Och man har ju som sagt inte redovisat någon uppfattning i många frågor.

 • ppima

  Tydligen orationell
  Kommer inte rösta som jag tycker tydligen.
  Tack för hjälpen inse det jag redan visste.
  Att man skiter i var partierna säger sig stå för.

 • ppima

  Tydligen orationell
  Kommer inte rösta som jag tycker tydligen.
  Tack för hjälpen inse det jag redan visste.
  Att man skiter i var partierna säger sig stå för.

 • Jacob

  Synnerligen färgat och naivt
  Jag = politiskt intresserad 30 åring.
  SvD test = ledarsidefärgat o dåligt. Att komprimera samhällsutvecklingen, prioriteringar i 26 sakpolitiska frågor är väldigt missvisande o naivt.
  Eftersöker mer viktning bland värderingen i frågor. Att förminska miljöfrågor t grön skatteväxling, 1/26 av representationen är skandal med tanke på framtidens utmaningar. Var är järnvägssatsningar, höghastighetsjärnväg, klimatmål, var är förnyelsebar energi (ej kärnkraft).
  Slutpropagandan fr Björklund -droppen

 • Skrajochförbannad

  Hoppsan
  Jag tycks vara motsatsernas man. Mina sympatier är utspridda över HELA skalan.

  Den för mig (och många, många andra stockholmare) ABSOLUT största frågan – fastighetsskatten – fanns inte ens med bland frågorna. Busklent!!

 • emil

  idiot testq
  Antingen röstar jag inte alls som jag tycker eller så är detta åt helvete!

 • Jonny Eriksson

  Vilket dåligt skämt, SvD!
  SvD visar åter hur oseriösa man är. Valbarometern ger ett helt felaktigt utslag och att överhuvudtaget ens ha med PP fastän man inte har någon politik är också urlöjligt. Tur jag valde att prenumerera på DN!

 • Niklas A

  @ Jonny Eriksson
  Hade man inte haft med PP hade det också blivit ett himla liv och SvD blivit kallad odemokratisk för att de inte vågar ta partier förutom de större osv. Nej, detta vore inget problem om man kunde trycka ”vet ej” på fler frågor än 5. Visst, det blir himla vinklat, men bryr man sig inte om all politik, då bryr man sig inte.

 • Alexander

  Dålig quiz
  Kanske bör ta med några vettiga frågor PP står för och inte bara Nedladdning? Jag tänker inte rösta på PP av den anledningen och det finns säkert många andra också. T.ex. rättsäkerheten, tryckfriheten och vårat privatliv.

 • Ojoakim

  Källreferenser
  Detta test går inte att lita på för att det inte visar vad det grundas på och hur svaren viktas. Var är källreferenserna?

 • buddy jesus

  EPIC FAIL!
  Det här var nog det sämsta testet jag sett för Valbarometerns del hittills.

  Att inte ha negativ viktning för partierna i vissa frågor gör att en knäckfråga som till exempel invandring/mångkultur eller avlyssning/fildelning inte får något utslag alls för SD och PP. Dessutom går det inte att avstå i fler än fem frågor.

  Här finns ”facit”: http://kuniri.se/facit-till-svds-valkompass

  Gör om, gör rätt

 • Undrande

  Hittar inte testet!!
  Vart tog testet vägen, har försökt all möjliga länkar men får inte fram testet, bara en sida med nyhets rubriker. Vad är fel?

 • Bättre kan ni SVD!

  Har SD konstruerat valkompassen?
  Hur kan man få SD på 4e plats när man i alla invandringsfrågor uttryckt sig så positivt man kan (invandring är berikande, papperslösa ska få vård etc)? Och sedan kryssat för att man tycker dessa frågor är viktigast! SDs bärande idé är ju främlingsfientlighet! I andra frågor är de mest populistiska. Är de som har konstruerat kompassen SD-positiva och vill få det att framstå som om SD vore rumsrena, och därmed locka fler väljare? Det är något som inte stämmer!

 • Nilsson

  Aj då
  Jobbigt för vänsterextrema när de upptäcker att SD har en politik med bred förankring.
  Givetvis är då fel på frågorna, för verklig demokrati är något eliten och vänsterextremisterna hatar.

 • Bertil

  Barometer som går efter fakta
  Väldigt tacksam för att ni konstruerat en valbarometer som går efter fakta och ej är baserad på myter rörande olika partier. Anser mig själv relativt insatt i partiernas ställningstaganden och resultatet blev exakt som väntat.
  Det är dock väldigt skrämmande att så få vet var de olika partierna faktiskt står i olika frågor. Hoppas ni kommer ge väljarna en verklig bild inför valet.

 • J

  PP missgynnat grovt av kompassen
  Många som verkar tycka SD är gynnade av testet efter att ha testat att göra det flera gånger finner jag att det enda partiet som verkligen är gynnat/missgynnat av kompassen så är det PP som är helt omöjligt att få. Borde inte vara så svårt att tex lägga ihop resultatet för alla möjliga utfall och sedan vikta alla partier så de får lika vikt.

 • ULRIKA

  Förvånade är bara PKfolket
  Blev själv en glasklar SDväljare.Håna,förringa och förlöjliga oss väljare bara-sanningen svider tydligen.

 • Per

  Sverige är extremt
  Tänkt om man lagt in alla nordiska partier i testet – eller för den delen beskrivit deras åsikter i sakliga artiklar. Tror nog en och en annan sosse skulle bli chockad över att inse att t.ex. danska socialdemokraterna har en mer ”rasist-nazist-fascistisk” politik än Sverigedemokraterna.

 • Arvid

  Testet felkonstruerat
  Testet är ju helt värdelöst!
  De tre partier som jag tycker sämst om kom som första tre alternativ. Hur är det möjligt???
  Verkar dessutom som att ingen kan bli Piratpartist medan alla blir Sverigedemokrater. Bra jobbat!

 • Hans Holst

  Förnya succesivt frågorna
  Debatten går vidare och nya frågor tränger sig på. Efter Björklunds försvarsutspel syns en tydlig spricka i alliansen. Viktigt att försvarsfrågan kommer med. Testet bör fortlöpande uppdateras alltefter nya lägen uppstår i debatten.

 • Zerveca

  Felkonstruerat test
  Om ni tycker att testet är felkonstruerat så bör ni fundera på varför ni tycker det. Sannolikt gör ni därför att ni röstar efter vad ni har trott er tillhöra. Sitt inte och ha åsikter om testet om ni inte har en aning om vad ”era” partier står för.

 • Pelle

  DOLD AGENDA?
  Två statsvetare med s-anknytning och en journalist som säkert inte står till höger om mitten har konstruerat frågorna med TT-Spektra. Redan där kommer felen.
  Apropå förmögenhetsfrågan har redigeraren på SvD eller grafikexperten medverkat till svaret. Varför bild på guldtacka och inte på en villa?

 • Pelle

  DOLD AGENDA?
  Två statsvetare med s-anknytning och en journalist som säkert inte står till höger om mitten har konstruerat frågorna med TT-Spektra. Redan där kommer felen.
  Apropå förmögenhetsfrågan har redigeraren på SvD eller grafikexperten medverkat till svaret. Varför bild på guldtacka och inte på en villa?

 • Anders S

  Det finns en bättre valkompass
  Mikael Nilsson(PP) har gjort en valkompass som är mycket bättre än Svd´s. Man får svara på själva frågan och om den är viktig eller inte. Den ger ett resultat som stämmer mycket bättre med dom åsikter man har. Här kan du läsa om den: http://minimaliteter.blogspot.com/2010/05/nar-ska-svd-fixa-sin-valkompass.html Och här är länken till själva valkompassen: http://lekstuga.piratpartiet.se/valkompass/

 • Glith

  Bättre kompass
  http://valkompass.se/

  Denna verkar stämma 1000ggr bättre än den som finns på SvD.

 • Mindre bidrag och mera arbete.

  Arbete och ingen bidrag
  Arbeta mera.

 • Anna

  Många irrelevanta frågor i testet
  Det känns som att många av de frågor som SVD ställer i valkompassen inte är de som känns mest relevanta och ligger en närmast om hjärtat. Jag har gjort väldigt många tester på nätet och det här testet kändes sämst hittills, tyvärr…

 • Arbeta utan lön

  Sk arbetspraktik
  ja det är för jävligt nu ska dom arbetslösa arbeta
  utan lön på något som kallas arbetspraktik

 • Människorn vill jag höra

  Alla lika värde oavsett yrke
  Det är lika svårt för gamla gubbar och kärringar att
  få arbete som för ungdomen allt har med vilken utbildning man har.Du måste vara minst undersköterska
  för att räknas och få en hyfsad lön enl en politiker i debatten.Varför inte ta bort titlarna och säga
  mäniskorna i politika samanhang.Vi delas upp i olika
  grupper.

 • PL

  Re: Arbeta utan lön
  Ja, det finns något som heter arbetspraktik, men vad heter det som du beskriver?
  Arbetspraktik är det inte.

 • Tyko

  Urrk
  Trodde SvD var politiskt neutral, men icke. Jag har haft er som startsida i flera år men tyvärr byter jag nu. Jag fick ingen partihälsning efter er s k test och det berodde på att jag valde att hamna som SD-sympatisör. Vilka är ni som tror att ni har rätten att cencurera eller avgöra vad som är rätt eller fel. Byt ledning (inriktning) och våga ta debatten. Fegt är ordet, mycket fegt. Jag är röd i tanken men förnekar ingen att uttala sina åsikter eller sitt budskap (är ateist).

klimattoppmötet

”Allt fler skäl att tro på ett nytt klimatavtal”

Världens ledare ökar pressen inför klimatkonferens.

Problem för Kinas jättesatsning

Miss

Tianjin Eco city inte tänkt som sovstad.

”En förfärlig situation – och vi fruktar värre”

Panikslagna flyktingar fast i stekande hetta.

Fri efter 44 år i fängelse

Dömdes till livstids fängelse – fri efter 44 år bakom galler.

”En stark tjej som klarar sig ensam”

kolumn

Thunberg: Här var jag när...

”Kvinnor och män ser lika på könsroller”

Skillnader sett till utbildning och härkomst.

Bråk om klockor nära lösning

Bittert gräl efter att byn för första gången fick uppleva tystnad.

”Färre irländare lyssnar på prästerna”

Kyrkskandalerns roll för valresultatet.

Kreugers stjärnaktie
defensiv och köpvärd

Aktietips

Skattebasen en riktig guldgås.

Så mycket tjänar du på att flytta pengarna

spara

Här är bästa sparräntan för dig just nu.

”NKS bör ses som en
chans för Stockholm”

Landstinget har visat politiskt mod.

svd story – för dig som prenumerant

Här byggs världens största hotell

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.