Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

VAL 2010. SvD.s satsning på valet 2010 går vidare. För tre veckor sedan lanserade vi vår valsajt med massor av information och service till den som är politiskt intresserad. I dag presenterar vi nästa nyhet – testa din partitillhörighet i vår Valkompass.

Valsajten innehåller som sagt massor av nyttig information: kolla in vår specialgjorda tidslinje med alla viktiga datum fram till valdagen, eller kommungrafiken där du kan jämföra din kommun med andra i Sverige. Och naturligtvis vår egenutvecklade opinionsbarometer där du kan följa SvD/Sifos undersökningar, månad för månad tillbaka till valdagen 2006.

Vi har sedan tidigare fått mycket uppmärksamhet och uppskattning för vår politiska granskning: Faktakollen som varje vecka tillhör de mest lästa på sajten.

Allt detta, och naturligtvis all den politiska bevakning och granskning som vi fortlöpande gör, både i tidningen och här på sajten, gör att SvD står väl rustad inför sensommaren, och höstens valrörelse.

Men ännu är det några månader dit. Och visst är valet 2010 speciellt på många sätt: rekordmånga förstagångsväljare, 500 000 st. Ett osäkert politiskt läge där två tydliga block ställs mot varandra, men där ett par småpartier riskerar att ramla ur riksdagen. Och naturligtvis Sverigedemokraterna, som åkt litet berg och dalbana i opinionen den senaste tiden, men som fortfarande kan slå sig in och bli vågmästare.

Allt detta gör det här valet extra dramatiskt. Extra spännande. Och vi tror att många redan nu vill testa vilket parti som ligger dem närmast. Därför lanserar vi i dag nästa nyhet på valsajten: Valkompassen. Kompassen innehåller 26 frågor, eller påståenden, alla sakpolitiska, där du anger om du är emot, eller om du sympatiserar med förslaget.

Kompassen är utvecklad av TT Spektra, ett dotterföretag till nyhetsbyrån TT. De i sin tur har tagit hjälp av statsvetarna Christer Isaksson, Stig-Björn Ljunggren och Tommy Möller för att utforma frågorna och vikta resultatet.

Vi på SvD.se har sedan gjort en del utveckling på egen hand i kompassen: våra webb-TV-fotografer Mathias Karlsson och Kjell Svensson har varit ute och träffat partiledarna för de sju riksdagspartierna och spelat in en personlig hälsning till just dig. Så om du blir Moderat i vårt test får du en personlig hälsning från Fredrik Reinfeldt. Om dina svar ligger närmast Vänsterpartiet dyker Lars Ohly upp.

Du kan göra testet hur många gånger du vill, du kan också välja att göra det speciella blocktestet för att ta reda om dina åsikter ligger närmast Alliansen, eller det rödgröna blocket. Om någon vecka kopplar vi också på funktionen där du kan se hur opinionen ser ut i just vår valkompass, naturligtvis är den inte statistiskt säker, eller att jämföra med en Sifomätning, men det kan ändå vara intressant och spännande att se också den kurvan.

Mycket nöje, och förhoppningsvis kan SvD.s valkompass hjälpa dig att bilda dig en uppfattning om vilket parti som står dig närmast, och på vem du ska lägga din röst den 19 september.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.