Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

VAL 2010 PÅ SVD.SE. För två veckor sedan lanserade SvD.se Faktakollen, där vi granskar politikernas utspel och ”faktauppgifter”. Det är en del i SvD.s valbevakning, ett sätt att hjälpa våra läsare att navigera i floran av politiska utspel som äger rum under ett valår.

Faktakollen har blivit oerhört uppskattat av läsarna och har också fått en hel del uppmärksamhet i branschmedia. Att plocka ner ett politiskt utspel, ta reda på var politikern hittat sina faktauppgifter, jämföra det med offentlig statistik och sedan presentera om uttalandet är sant, falskt eller mittemellan är klassisk journalistik. Men likväl effektivt och väldigt transparent.

Vi har fått hundratals läsarmejl med förslag på andra uttalanden som vi borde granska, samt synpunkter på de påståenden vi redan valt att skriva om. Hittills har vi synat de rödgrönas påstående om att 100 000 fler är arbetslösa, samt utspelet om att arbetslösheten ökar snabbare i Sverige än i övriga Europa. FP:s uppgift om att fler unga testar narkotika har vi också tittat närmare på, liksom MP:s utspel om att den höjda bensinskatten kostar 49 kronor i månaden.

I dag lanserar vi nästa satsning. Vår valsajt har premiär, med 139 dagar kvar till valdagen i september. Här bjuder vi på massor av spännande information och service till alla som är intresserade av politik: Opinionsbarometern, till exempel, är en egenutvecklad grafik där du kan följa SvD/Sifo-mätningarna från valdagen 2006 fram till i dag. Du ser kurvorna parti för pati, eller block för block om du hellre vill det.

Vi har quizer om alla riksdagspartier där du kan testa dina kunskaper, en timeline där vi prickat in viktiga datum fram till valdagen. Vi har också samlat politiska debattartiklar, och vi lanserar en flashgrafik där du kan jämföra olika nyckeltal kommun för kommun.

SvD.se:s valredaktör Maria Jansson har jobbat stenhårt den senaste veckan för att bygga och presentera materialet på ett tydligt och överskådlig sätt. Och våra utvecklare har gjort ett fantastiskt jobb med att bygga alla de tjänster som vi hoppas ska hjälpa våra läsare att bilda sig en uppfattning om vilket parti som står dem närmast.

I dag lanserar vi de första byggklossarna, om ngn vecka fyller vi på med ytterligare satsningar. Och inom kort kommer vi också med en överraskning i mobilen.

Så häng med från start: följ den spännande valrörelsen, dag för dag på SvD.se.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.