Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

VÄLKOMMEN TILL FAKTAKOLLEN Det är 23 veckor kvar till valet. Den politiska temperaturen har börjat stiga; förra veckan lade Anders Borg fram det som kan vara hans sista budget. Om ett par veckor kommer de röd-grönas alternativ till vårbudget, där de också ska lämna besked om skatter och andra frågor där väljarna, och regeringen krävt svar.

Det här blir en valrörelsen som på många sätt är tydligare än på länge. Det står mellan två block, med Sverigedemokraten som möjlig vågmästare. Antingen blir den politiska situationen väldig tydlig efter valet i september, eller så blir den kaotisk om regeringen tvingas till uppgörelser med oppositionen i viktiga frågor för att nå majoritet i riksdagen.

Vi kan vara säkra på att det kommer massor av utspel från båda lägren – och från Sverigedemokraterna för den delen. Politikerna kommer att påstå olika saker: att arbetslösheten sjunkit eller stigit. Att det finns fler lärare nu än för fyra år sedan. Att vi aldrig haft si eller så många i utanförskap.

Men är det sant? Allt det som politikerna säger eller skriver – är det verkligen sant?

Det tänker vi kolla.

I dag startar SvD.se:s första satsning kring valet 2010: Faktakollen. Två gånger i veckan kommer vi här på sajten att granska ett antal påståenden som politiker fällt under valrörelsen.

Till vår hjälp har vi de offentliga myndigheterna, som SCB, CAN och flera anda som tar fram relevanta siffror åt oss. Målet är att kunna belägga huruvida politikern talar sanning eller inte, eller som sanningen ligger någonstans mittemellan.

Som signal använder vi det klassiska trafikljuset: rött för falskt, gult för någonstans mittemellan och grönt för sant.

Som arbetsverktyg använder vi bloggen. Och precis som i fallet med vårt prisade grävjobb om de kommunala biståndspengarna vill vi ha hjälp av våra läsare.

Tipsa eller föreslå uttalanden som du tycker vi ska kontrollera sanningshalten i. Mailadressen är: faktakollen@svd.se.

Vi gör sedan ett urval av tipsen som vi väljer att gå vidare med.

Så välkommen till Faktakollen på SvD.se. Nu börjar valrörelsen 2010, och de kommande veckorna kommer vi att lansera fler, spännande valsatsningar. Både härpå sajten och i mobilen.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.