Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

GULDSPADE TILL SVD.SE För en liten stund sedan mottog SvD.se:s nyhetschef Kristian Lindquist, reportrarna Tobias Olsson och Alexandra Hernadi (som befinner sig på semester i Indien) grävjuryns guldspade för realtidsgrävet om kommunala biståndsprojekt.

Först: stort grattis alla tre!

Alla vi som jobbar på SvD.se (ja, alla på hela SvD) är extremt stolta och glada i kväll. Märk att Föreningen Grävande Journalister haft kategorin Webb även tidigare år men aldrig funnit något journalistiskt projekt i den genren värt att belöna. Förrän i kväll.

För 2009 var året då webbjournalistik slog igenom på allvar. Kombinationen av alla nätets styrkor: snabbhet, interaktivitet, sökbarhet, det visuella slog igenom på en och samma gång. Vi ser det i de fantastiska trafikökningar som alla nyhetssajter nu upplever, vi ser det i engagemanget hos läsarna som vill påverka och diskutera.

Projektet med de kommunala biståndspengarna öppnade en fördämning av åsikter och engagemang. Det var som att trycka på en knapp. Läsarna älskade verkligen vårt sätt att jobba. Den totala transperansen att publicera alla dokument, kommunala handlingar, Sida-beslut allteftersom vi själva fick tillgång till dem. Att lägga ut ljudfiler med intervjuer, att låta läsarna själva få ställa frågor till biståndsminister Gunilla Carlsson.

I den traditionella journalistiska processen tar ett grävprojekt väldigt lång tid. Veckor, ibland månader, ägnas åt research för att ta reda på om man har en story eller inte. I vårt fall hade vi ingen aning om hur utfallet skulle bli. Tobias och Alexandra ringde och beställde dokument, publicerade, intervjuade och publicerade. I andra änden fanns läsarna som efter några timmar började tipsa: ni borde kolla på det här, eller: jag har bilder som visar det här.

Ett helt nytt sätt att bedriva undersökande journalistik har prisats i kväll. Det är inte bara en välförtjänt seger för Kristian, Alexandra och Tobias, det är en seger för alla oss som gillar den nya journalistiken. En seger för läsarna.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.