Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

Förra veckan slog SvD.se nytt rekord i antalet unika besökare (webbläsare). Det nya rekordet lyder 841 768 unika, cirka femtusen fler än den förra rekordnoteringen 837 000 från november i fjol.

Vi slog sammanlagt besöksrekord nio gånger förra året och det nya året har onekligen börjat bra. Att vi redan den tredje veckan visar så här fina siffror hjälper, och inspirerar oss att nå vårt drömmål under 2010: 1 miljon unika besökare.

Det som gör förra veckan litet speciell, och som skiljer den åt från tidigare rekordveckor är att det inte var en enskild nyhetshändelse som drog extremt många besökare. Den erfarenheten har vi sedan tidigare: Victoria och Daniel eklaterade sin förlovning, EU-valet etc.

Visst förra veckan var nyhetstät, med katastrofen i Haiti som självklar medelpunkt. Artiklarna från våra utsända har varit mycket lästa, liksom vår webb-TV- och bildspel. Och katastrofen, vars magnitud vi ännu inte kan överblicka kommer att dominera nyhetsflödet och SvD.se lång tid framöver.

Men även här hemma hände saker som fick många av våra läsare att engagera sig.Vargarna som sköts i Skånes djurpark till exempel. Och näringslivsredaktionens avslöjade om bonusar till SEB-anställda gav och stor läsarrespons, liksom rapporteringen om Saab och GM-affären.

Extra roligt är att våra så kallade undersajter visar på en jämn och stabil ökning: Näringsliv, kultur och nöje, mat och hälsa, och resor är nu på helt andra nivåer än för ett år sedan. Mat och hälsa, förresten, fanns ju inte för ett år sedan utan lanserades i oktober eftersom SvD i papperstidningen har väldigt mycket bra material på det temat. Material som vi inte kunnat ta hand om och presentera på SvD.se eftersom vi inte haft någon tydlig undersajt. Sedan lanseringen i oktober har mat och hälsa-sajten visat på stadigt ökade siffror. Frida Orrgrens träningsskola, Ingrid Eriksson som svarar på läsarfrågor om mat och naturligtvis Petra Månströms Maratonblogg som efter bara ett par veckor seglat upp som den absolut mest lästa bloggen på SvD.se. Att träning, hälsa och spännande mat intresserar vår målgrupp är alldeles klart.

Men det kommer mer. På fredag startar SvD.se en ny bostadssajt. Att det också är ett ämne som våra läsare är intresserade av vet vi, men tyvärr har vi inte kunnat erbjuda en komplett bostadssajt – förrän nu. Från och med fredag kommer du att kunna söka på lediga lägenheter och villor på SvD.se via vårt samarbete med sökmotorn Booli. Där får du också aktuella marknadspriser i ditt område. Läsarna ska också få tillfälle att ställa frågor till vår bostadsexpert. Men mer om detta på fredag.

Just nu gläds vi åt läsarnas förtroende och nya fina besökssiffror. Självklart passar vi också på att gratta Schibstedkollegan Aftonbladet.se:s smått osannolika besöksrekord förra veckan: över fem miljoner unika webbläsare. Över hälften av Sveriges befolkning ( eller i alla fall deras webbläsare) är någon gång under veckan inne på Aftonbladet.se. Chefredaktören Jan Helin resonerar kring rekordet i sin blogg.

Som vanligt är vi alltid intresserade av dina synpunkter på innehållet eller funktionaliteten på SvD.se, skriv en kommentar eller skicka ett mail.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.