Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

I dag startar SvD.se en granskning av organisationen ICLD i Visby, en organisation som har till uppgift att fördela pengar till olika kommunala biståndsprojekt. Det vill säga: kommunerna skickar in en projektplan, ICLD beviljar eller avslår ansökan.

ICLD är en Sidadfinansierad organisation som ska hjälpa kommunerna att driva demokrati- och utvecklingsprojekt i tredje världen.

Vi är intresserade av ta reda på hur fördelningen av pengar sett ut, och vad pengarna använts till. Så långt är detta en traditionell journalistisk granskning. Det har gjorts tusentals liknande projekt på tidningar över hela världen: handlingar beställs fram, granskas och huvudpersonerna konfronteras med uppgifterna. Allt publiceras på en och samma gång och sedan är bollen i rullning.

Så var det när SvD.s reportrar Björn Hygstedt och Ulla Danné avslöjade SL-topparnas vidlyftiga användande av skattepengar, eller när Sydsvenskan avslöjade att Malmö kommunala bostadsbolag hade en egen kölista för sina anställda. Gedigna journalistiska arbetsinsatser som ledde till förändringar i hur organisationerna använde sina skattepengar.

Om SvD.se:s granskning av ICLD leder fram till några konkreta resultat vet vi ännu inte. Och det är det som är själva poängen den här gången.

Vi vill testa att göra en granskning i realtid. Den här organisationen verkar intressant, uppdraget som de själva anger på sin sajt är att stärka den lokala demokratin och det lokala självstyret, att bekämpa fattigdom och medverka till en rättvis och hållbar samhällsutveckling. Vad betyder det?

Vi vet att miljontals kronor har beviljats till olika projekt. Nu börjar vi titta närmare på de olika projekten och vad det lett fram till. Och vi gör det på webbens villkor, det vill säga vi publicerar just nu, timme för timme. Och vi gör det med hjälp av er läsare. Vi vill ha er hjälp med alltifrån tips till frågor.

Handlingar som vi beställer fram ska finnas tillgängliga för dig att ladda ner och skriva ut. Utifrån det kan du själv bilda dig en uppfattning om vi är på rätt spår. Inför intervjuer vill vi ha dina frågor. Och när intervju är gjord publicerar vi den direkt här på sajten.

SvD.se:s nyhetschef Kristian Lindquist skriver mer om hur vi tänker kring metodiken.

Först ut är Vara kommun i Västra götaland. Kommunen har fått 2,2 miljoner av ICLD för att bedriva ett projekt i Kina.

Nu börjar vi kolla hur pengarna använts.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.