Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

TV-BLOGG. Hårt arbete lönar sig. SvD.se:s tv- och populärkulturbloggare Harry Amster har länge varit nr två på listan över mest lästa bloggar på sajten. Men sedan ett par veckor tillbaka är det han som har förstaplatsen, före ledarbloggen och Mats-Eric Nilssons Äkta vara-blogg.

Förra veckan hade Harry Amster över 30 000 unika besökare, och över 50 000 sidvisningar på sin blogg. Fantastiska siffror, och ett imponerande arbete. Han gjorde sin första postning på SvD.se i maj 2008, sedan dess har det blivit 1 243 ytterligare blogginlägg.

Harry Amster har varit anställd på SvD i över 15 år. Han kom till oss från tidningen Ny Teknik, och blev tidigt intresserad av internet och just ny teknik. Häromdagen berättade han för mig att han de första åren på tidningen fick hjälpa kollegorna att skicka e-post och surfa på nätet.

När han fick tillfälle att dra igång en egen blogg här på sajten uppstod ljuv musik. Vi erbjöd honom ett forum där han kan skriva om sina älsklingsämnen: TV, musik och populärkultur i största allmänhet. Och Harry har verkligen anammat allt det som hör nätet till: länkar, YouTube-klipp och inte minst liverapportering.

Aftonbladets chefredaktör sade i ett sammanhang: ”mycket har hänt i medievärlden. Vem trodde för ett par år sedan att Svenska Dagbladet skulle ha en liveblogg från veckofinalen i Idol?”

Visst har Jan Helin rätt i det. Populärkultur i den meningen kanske inte har varit SvD:s paradgren genom åren, men nu har vi tack vare Harry Amster tagit grundlig revansch. Varje vecka livebloggar han från just veckofinalen i Idol och när det blir dags för Melodifestival i februari kan ni lita på att han uppdaterar sin blogg, efter varje låt.

Att läsarna uppskattar det, rådet det inga som helst tvivel om. Förutom de fina trafiksiffrorna har han massor av engagerade läsarna kommenterar och diskuterar hans inlägg eller åsikter. Precis som vi vll att det ska vara, precis det som är själva essensen med nätet: interaktivtet och viljan att dela med sig och spegla andras åsikter.

Harry Amster och flera av våra andra bloggare här på SvD.se har på ett väldigt påtagligt sätt bidragit till integrationen här på redaktionen. Tröskeln att skriva på nätet har slipats ner betydligt när effekten av ens arbete blir så tydligt och konkret. Du får direktkontakt med läsarna, du kan uppdatera när du vill, du har ingen deadline att ta hänsyn till och du behöver inte hålla dig inom en viss form eller textlängd.

När Harry Amster mötte bloggen uppstod som sagt ljuv musik. Och vi som följer honom är tacksamma att han med sådan energi och nyfikenhet fortsätter att spegla TV- och nöjesvärlden, varje dag, varje timme.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.