Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

I helgen flyttades SvD.se:s serverpark, totalt 14 servrar, till Schibsteds serverhall. Det innebar att servarna fysiskt transporterades på lastbil från en adress till en annan. Vi hade räknat med att klara av flytten och installationen under natten mellan lördagen och söndagen. Allt för att du som besökare av SvD.se skulle drabbas i så liten utsträckning som möjligt.

Tyvärr lyckades vi inte fullt ut med våra intentioner. Redan i går morse insåg vi att vi låg kraftigt efter i tidsschemat och att det här var en betydligt mer komplicerad process än vad vi från början räknat med. Johan Möller är vår utvecklingschef och har redogjort för tidsschemat och hållit alla intresserade besökare uppdaterade om vad som hänt.

Under söndagen hade vi sammanlagt 57 minuters nedtid, alltså tid när du som besökare inte kunde nå SvD.se. Det är en väldigt hög siffra. Vi hade för ett år sedan en hel del problem med driften, men vi har under 2009 legat på en väldigt hög driftssäkerhet, under juli augusti hade vi 100 procents driftsäkerhet och under september 99,8.

Nu på morgonen – efter över 40 timmars arbete – är alla maskiner på plats i den nya hallen. Men fortfarande fungerar inte SvD.se optimalt. Ett par av våra undersajter: Näringsliv och Kultur&Nöje tar lång tid att ladda, alternativt fungerar inte alls att komma in på.

Vi beklagar verkligen detta. Men våra tekniker jobbar just nu intensivt på att få allt att fungera och vi räknar med att allt ska vara uppe och rulla de närmaste dagarna.

Varför flyttar vi då? Aftonbladet och SvD tillhör ju en och samma koncern, Schibsted. Vi ser självklart över möjligheten att samordna våra verksamheter för att bli effektivare. Sedan tidigare samordnar vi våra IT-verksamheter, nu tar vi steget till att också samordna driften av våra nätsajter.

Så, ha överseende om SvD.se just nu inte fungerar optimalt. Vi jobbar så snabbt vi kan för att återställa alla funktioner så att du som besökare ska få en så relevant och uppdaterad nyhetsförmedling som möjligt.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.