Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

Förra veckan drog vi igång ett målarbete på SvD.se i syfte att få en jämnare fördelning mellan kvinnor och män på våra bilder. Vi får ofta feedback från våra läsare att de upplever sajten som ”gubbig”. Männen är i majoritet på såväl våra större nyhetsbilder som på de mindre bilderna i vår högerspalt.

Det betyder inte nödvändigtvis att artiklarna handlar om män, eller att nyheterna är typiskt manliga (om det nu finns något som kan kategoriseras som typiskt manliga nyheter).

Eftersom tempot är högt på en nyhetssajt är det inte alltid redaktörerna hinner ha en total överblick över samtliga artiklar, rubriker och bilder på första sidan. Man hinner inte fundera över känslan som besökaren får när han eller hon kommer in, hur mixen av bilder och ämnen upplevs.

På nätet jobbar man mycket med genrebilder eftersom det ska gå snabbt och sajten ska vara uppdaterad. Redaktörerna letar upp bilder som kan illustrera ett ämne utan att reflektera vilket kön personen har. Ett exempel är artikeln om datavirus som just nu finns på sajten. Bilden som illustrerar är en tight närbild på en hand på ett tangentbord – manliga händer.

Målet med det här interna arbetet är att sajten ska upplevas som jämställd. Varje dag funderar vi över ämnesval, rubriker och hur de olika nyheterna ska värderas. Allt för att du som besökare ska känna dig uppdaterad, men också hitta förströelse, förkovran och – inte minst – hänga med i de stora samtalsämnena. Detta gäller självfallet både män och kvinnor. Men om en tydlig majoritet av artiklarna illustreras av män, tror vi att det upplevs som negativ av våra kvinnliga läsare.

SvD:s papperstidning har genom hårt arbete nått en helt jämn fördelning av kvinnliga och manliga läsare. Vi på SvD.se är inte där ännu. Fortfarande har vi fler manliga läsare än kvinnor. Det vill vi nu ändra på.

Varje dag klockan tolv tar vi en skärmdump på startsidan och sätter oss och räknar. Så här har fördelningen sett ut de senaste två veckorna:

måndag 7/9: 33 män – 24 kvinnor

tisdag 8/9: 32 – 17

onsdag 9/9: 37 – 11

torsdag 10/9: 36 – 16

fredag 11/9: 18 – 26

måndag 14/9: 28 – 23

tisdag 15/9 : 51 – 20

onsdag 16/9: 47 – 25

torsdag 17/9: 42 – 27

Och nu i kväll när jag skriver detta är fördelningen 21 män och 25 kvinnor – då har jag inte räknat med den Sydafrikanska sprintern Semenya, vars kön ju är litet oklart…

Jag kommer att fortsätta rapportera om vårt målarbete här på SvD.se-bloggen, och hör gärna av dig om du har tips eller idéer kring det här projektet.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.