Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

För en liten stund sedan implementerade vi vår nya sökmotor på SvD.se. Tidigare samarbetade vi med sökmotorn Sesam, som numera är nedlagd. Tillsammans med Aftonbladet har vi därför byggt ett eget site search som alltså går live i dag.

En av de allra viktigaste ingredienserna för en nyhetssajt är just det interna söket. Möjligheten att kunna leta upp gamla artiklar och recensioner är helt avgörande för att användarna ska känna att sajten är komplett. I ett sök måste du också kunna filtrera på ett bra och logiskt sätt så att du lätt hittar det du letar efter.

Med SvD.se:s nya sök kan du göra allt detta, dessutom bättre och mer finmaskigt jämfört med tidigare.

Några saker som jag hoppas du som SvD.se-besökare ska tycka är bättre med den nya sökmotorn:

• Om artikeln du söker efter har relaterade bilder visas även dessa i listningen.

• Du kan från och med nu söka på artikeltyp – till exempel bara på webb-TV om det är det du letar efter.

• Du kan även filtrera på skribentens namn om du vill lista vad en specifik journalist har skrivit. Här är en lista på vår reporter Tobias Olssons artiklar om The Pirate Bay, till exempel.

Våra tekniker jobbar dessutom vidare under sommaren med ytterligare förbättringar. Till exempel:

• RSS-prenumerationer på sökresultat

• Bättre datumfiltrering så att du exempelvis kan söka på bara artiklar från den senaste veckan.

• Tydligare visning av prioriterade sökresultat. Många som söker på ordet sudoku vill komma till vår sudoku-sajt, inte läsa artiklar om sudoku-fenomenet. Det kommer att bli enklare med vår nya sökmotor.

På utvecklarnas lista ligger också att förbättra och anpassa sökrutorna på våra olika specialindex: till exempel resesajten och kulturrecensionerna.

Ännu är det några saker som inte fungerar fullt ut: våra bloggare är inte fullt indexerade och syns därför inte i sökresultatet. Inte heller söket i vår mobiltjänst är fullt igång. Men det kommer, förhoppningsvis redan den här veckan.

Som vanligt är vi intresserade av dina synpunkter. Vad funkar bra, vad saknar du? Hittat en bugg som du vill rapportera? Maila mig eller vår utvecklingsredaktör ola.henriksson@svd.se, eller skriv en kommentar under mitt blogginlägg här nedan.

Och om du ändå är inne på SvD.se, så här i semestertider: glöm inte att ladda ner vår sommarbok, De Svarta Molnens tid. En historisk roman om Sverige under andra världskriget, en perfekt ljudbok att ha med sig i mp3-spelaren på stranden eller i hängmattan.

Mycket nöje!

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.
Fler bloggar