Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

Bara en reflektion. I söndags lade SvD.se ut en ordquiz om högskoleprovet. Intresserade läsare uppmanas att testa hur väl de klarar högskoleprovets orddel. Och ni har verkligen antagit utmaningen. ”Provet” tillhör det mest lästa på sajten två dagar i rad. I söndags gav det över 400 000 sidvisningar och i går visades det över 200 000 gånger. Fantastiskt.

Det här visar ännu en gång hur mycket ni läsare gillar att utmanas – och speciellt när det gäller kluriga ord. Vi får hela tiden bevis för att läsarna är språkligt intresserade, via samtal och mail tlll redaktionen när vi snubblat på grammatiken, eller när vi använt ord som läsarna inte förstår.

SvD.se vill ju vara en komplett nyhetsssajt där du hela tiden ska kunna surfa in och få senaste nytt. Men vi vill också bidra till ökad kunskap, genom att ge dig analyser, bakgrunder och perspektiv på nyhetsämnen – ordquizet från i söndags är ett exempel på just det. Men också på någonting annat, minst lika viktigt, nämligen förströelse ( i ordets mest positiva bemärkelse). Att slå ihjäl 15 minuter med någonting som är kul och samtidigt lärorikt uppskattas av de allra flesta.

Och om du redan klarat av söndagens ordtest, lugn det finns fler ordquizer på SvD.se. Testa högskoleprovets orddel från 2008. Eller kolla om du kan stava till de vanligaste felstavade orden. Eller varför inte den här; som tar reda på om du har koll på alla nya ord i svenska språket?

I den här bloggen brukar jag berätta om nyheter på SvD.se, och jag vill såklart inte missa tillfället att här och nu berätta om den nya sökfunktionen på mobil.svd.se.

Nu kan du söka på tidigare SvD-artiklar i din mobiltelefon via några enkla knapptryckningar.

Och ett annat tips till våra mobilanvändare: har du en Iphone kan du med två enkla knapptryckningar skapa dig en SvD-applikation. Surfa in på mobil.svd.se, tryck på plusknappen på telefonen och därefter på rutan, Lägg till på hemskärmen. Vips har du en snygg SvD-logga på din telefon och en genväg till vår mobiltjänst.

Till sist: Få har väl undgått den senaste månadens Twitter-hype. Mängder av svenskar har anammat den amerikanska mikroblogg-tjänsten Twitter.

För dig som ännu inte har vågat prova, läs Mikael Zackrissons utmärkta twitter för dummies. Sedan är det bara att sätta igång.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.