Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

I morgon bitti kommer de fyra stora dagstidningarna i Sverige att ha ett gemensamt budskap på sina respektive förstasidor: Frige Dawit Isaak. Det är dags för den svenska regeringen att verka mer aktivt mot regeringen i Eritrea. Tyst diplomati fungerar inte längre.

I nära åtta år har den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak suttit fången i Eritreas huvudstad Asmara. 2742 dagar utan åtal. Utan dom. Han greps 2001 i samband med att den eritreanska regeringen lät stänga landets oberoende tidningar.

Uppropet startar officiellt i morgon bitti. Men de fyra tidningarnas nyhetssajter är överens om att börja publicera materialet i kväll, klockan 22.30. Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter öppnar i kväll sina freedawit-sajter. SvD kommer att göra det så fort vi hinner efter kvällens redesign.

På sajterna finns ett gemensamt upprop, undertecknat av fem chefredaktörer på SvD, DN, Expressen, Aftonbladet och Aftonbladet.se. Där skriver de bland annat:

”I dag startar vi, chefredaktörerna för Sveriges största mediehus, en gemensam kampanj för att sätta fokus på fallet Dawit Isaak. Vi kommer att rapportera om Isaak och vad det svenska utrikesdepartementet gör för att få honom fri. I detta arbete lägger vi vår dagliga konkurrens åt sidan.”

”Vårt krav är mycket enkelt: Frige Dawit Isaak. Vårt upprop blir dock kraftlöst utan dig. Vi behöver ditt namn i kampen för Isaak. varje nytt namn i insamlingen är ett litet steg närmre frihet för Dawit Isaak. Visa ditt engagemang. Gå in på någon av våra sajter och skriv på.”

Gör det redan i kväll. Enklast är att använda den här länken.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.