Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

Redan i januari berättade jag här på SvD.se-bloggen om designjusteringen av SvD.se. Under tiden har alla intresserade kunna följa arbetet, kommentera och kika på skisser på vår utvecklingsblogg. Nu börjar dagen D närma sig. Nästa torsdag, den 26 mars, släpper vi den nya sajten. Just nu pågår utbildning av våra redaktörer här på redaktionen medan teknikerna och utvecklarna finputsar på det sista detaljerna.

Det mesta känner ni redan till: vi vill renodla och göra SvD.se tydligare för våra besökare. Det ska vara lätt att hitta och navigera på sajten och vi vill bygga ut med fler webbunika funktioner. Allt kommer vi inte att hinna göra till nästa torsdag, men under året planerar vi flera spännande nyheter på sajten.

Vår nyhetsspalt blir bredare, en trend som vi ser blir vanligare och som läsare uppskattar. Större bildformat, ny topplista där vi även adderar våra populäraste webb-tvklipp. Nya fält i toppnavigationen där vi lägger till bloggar, webb-tv och våra populära quizer, som nyligen kom ut i nya format. Vi får också en ny tv-sektion på sajten som vi hämtar från TV.nu.

Vi utvecklar också vårt samarbete med sökmotorn Sesam. På artikelsidorna tillför vi en smart funktion som förhoppningsvis kommer att skapa mervärde till besökarna. De namn som nämns i artikeln finns listade vid sidan om, med blålänkar till Sesams fördjupningssidor. Om du är intresserad att veta mer om en viss person i artikeln, klicka där så får du massor av fakta.

Själva lanseringen äger alltså rum på torsdag och kommer ungefär att gå till så här:

Kl 15.30 stoppar vi SvD.se. Sajten kommer då att vara fryst ett antal timmar, all funktionalitet finns kvar men den uppdateras inte med de senaste nyhetshändelserna. Vi ska se till att det parallellt finns en nyhetsblogg där du hela tiden kan hålla dig uppdaterad. Under tiden släpper vi på den nya koden och våra redaktörer jobbar stenhårt för att undan för undan bygga den nya sajten, från förstasidan ner till de olika underindexen.

Går allt väl bör vi vara uppe med den nya sajten vid 20-tiden på kvällen.

Vi har valt att bygga om sajten på eftermiddagen istället för på natten för att dels ha gott om tid på oss ifall något skulle gå snett, dels för att ha tid att backa tillbaka. Vi vill så klart helst undvika att besökarna ska mötas av en dålig sajt på morgonen när de stora trafikströmmarna slår till.

Under tiden: följ arbetet på utvecklingsbloggen, kommentera och lämna dina synpunkter.

Till sist: Jag vill ännu en gång tipsa om vår utvecklare Pelle Stens utmärkta, webbunika serie: Vi bygger internet. Senast i raden av intervjuobjekt är Joakim Jardenberg, vd på utvecklingsbolaget Mindpark. Serien är full av spännande personer som delar med sig av sina tips och visioner till alla som är intresserade av entreprenörsskap på nätet.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.