Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

Klockan 18 i kväll (svensk tid) håller Barack Obama sitt installationstal i Washington. En halv miljon människor har sökt sig till den amerikanska huvudstaden för att vara med om denna historiska händelse. Den förste svarta presidenten svär eden och förväntningarna är skyhöga. För första gången öppnas hela den väldiga ytan i parken The Mall för att alla tillresta och washingtonbor ska få plats.
Svd.se kommer att ge dig allt du behöver veta: direktrapporter från vår USA-korrespondentet Karin Henriksson. Blogginlägg från Martin Gelin – som följt Obama under två år och nyligen kom ut med boken “Det amerikanska löftet – Barack Obamas väg till Vita Huset”. Martin Gelin har också skrivit en väldigt bra analys om hur Obama vann de vita rösterna, som passar bra som inför-läsning till dagens händelser.
Missa inte heller att följa flödet i twitter. Miljontals mikrobloggare som antingen är på plats eller befinner sig på andra ställen i världen skriver korta inlägg eller länkar till relevanta sajter på nätet. Svd.se har en twitter-box på förstasidan där du hela tiden kan hålla sig uppdaterad om vad som händer i Washington.
Om du inte redan är en twittrare, kan du registrera dig här och samtidigt passa på att sända en hälsning till Barack Obama. Vill du följa Obamas eget twitterflöde under ceremonin finns det här.
Här är tiderna att hålla reda på under sen eftermiddag och kväll (svensk tid):
17.25: Obama presenteras och intar sin plats
17.38: Aretha Franklin sjunger My country, `Tis of Thee
17.46: Joe Biden svär eden som näste vice president
17.56 Barack Obama svär eden som näste president
18.01: Obamas invigningstal

Därefter följer en stor parad längs Pennsylvania Avenue där även Barack och Michelle Obama deltar.

I väntan på installationen finns massor av annan intressant information på svd.se: en guide till Obamas Washington till exempel, eller ett bildspel som visar alla artister som uppträdde i helgen i Washington. Och om det inte skulle räcka, varför inte lyssna till lite musik som anspelar på USA, president eller Obama. Jag har gjort en spellista i Spotify som du kan lyssna på här.
Skriv gärna en kommentar om du har synpunkter på vår bevakning av Obamas installation.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.