Annons

Om SvD.se

Martin Jönsson

Martin Jönsson

STABILITET Man ska inte ropa hej för tidigt, men ändå: just nu ser det ut som om de akuta problemen med driftsstörningarna på SvD.se är lösta.

Jag har tidigare bloggat om – och bett om ursäkt för – de stora driftsproblem vi haft på svd.se i mer än ett halvårs tid. Problemen har eskalerat sedan sommaren och var som värst i slutet av september: då kunde vi ha över 150 driftsavbrott på en vecka, med mer än en timmes nedtid per dygn. Vilket naturligtvis var helt oacceptabelt.

Att åstadkomma en förbättring har varit vår absolut viktigaste uppgift i höst och den senaste månaden har tempot när det gäller uppdateringar och optimeringsåtgärder varit väldigt högt. Vilket verkar ge resultat.

Från slutet av vecka 41 har vi haft alltmer stabil drift – och måndag-fredag vecka 43 hade vi en driftssäkerhet på 99,9 5procent, med bara ett – planerat – driftsavbrott. Under helgen har vi sedan haft någon kort störning, men i stort sett ligger vi nu där vi ska ligga: på en stabil och säker nivå.

Effekterna av den förbättrade driftssäkerheten visar sig inte bara i form av minskande irritation bland besökarna (och hos oss själva!), utan också i vår trafik. Vi har nu satt nytt rekord för sidvisningar tre veckor i rad – på två veckor har de ökat med 18 procent – och även i tid per besökare. Den senare har ökat med hela två minuter på bara en månad och ligger nu stadigt över nio minuter.

Läs en mer detaljerad beskrivning av de insatser som gjorts på vår utvecklingsblogg. Vi ska göra allt som står i vår makt för att hålla fast i den här positiva trenden.

Och: stort tack för ert tålamod under den tid vi haft problem med störningar.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.