Annons

Om SvD.se

Martin Jönsson

Martin Jönsson

BESÖKSREKORD Just nu är nyhetstrycket på SvD.se oerhört starkt. Det är läsarintresset också. Förra veckan satte vi ett fantastiskt rekord över antalet unika besökare på sajten.

De senaste sex veckorna har trafikutvecklingen på SvD.se gått spikrakt uppåt. Så här ser siffrorna ut för antalet unika besökare per vecka enligt KIA Index, med ökningen mot motsvarande vecka 2007 inom parentes:

v 41: 663 400 (+11,8 %)

v 40: 620 400 (+9,9 %)

v 39: 619 700 (+13,3 %)

v 38: 617 200 (+8,3 %)

v 37: 608 500 (+9,2 %)

v 36: 605 800 (+9,2 %)

Förra veckans notering, 663 400 unika besökare, innebär all time high – med råge. Förra rekordet var från i april och var på 632 900. Vi satte också två andra rekord i veckan:

Antal besök: 1 727 000 (första gången över 1,7 miljoner)

Antal sidvisningar: 6 167 000 (första gången över 6 miljoner)

De sistnämnda siffrorna är särskilt viktiga: de visar att våra besökare kommer tillbaka oftare och läser mer material när de är på sajten. Viktigt är också att vi ökar betydligt mer än våra konkurrenter. Förra veckan ökade vi mer än dubbelt så mycket som dn.se. Räknat över de senaste sex veckorna har vi i snitt ökat antalet unika besökare med 10 %, medan dn.se bara ökat med 1,3 %.

Varför ökar vi då så kraftigt? En förklaring är naturligtvis lanseringen av vår Näringslivs-sektion i början av september: den har varit ovärderlig under rådande finanskris (och intressant att notera är att även systersajten E24 går rekordbra, med all time high för två veckor sedan!). Förra veckan lockade Näringsliv 159 400 unika besökare, vilket är all time high även där.

Ett annat svar på den frågan hittar vi bland annat om vi ser till vad som var mest läst förra veckan:

* Finanskrisen: SvD.se/naringsliv har varit ledande när det gäller analys och bakgrunder till den dramatiska utvecklingen. Fortsätt följa den senaste utvecklingen här.

* Nobelpriset: frånsett lite webb-tv strul när litteraturpristagaren skulle avslöjas var SvD.se överlägset snabbast när det gällde bakgrund, intervju, recensioner och tv-intervjuer om Le Clézio. Läs mer på vår Nobelsida.

* Idag-redaktionens artikelserie om kroppskrav och ätstörningar: även när finansturbulensen i världen var som störst var vårt unika Idag-material mest läst av allt på sajten. Det säger en del om kvaliteten och engagemanget.

* Våra bloggar: sedan Ledarbloggen drog igång sin serie om politisk Youtubiana har intresset ökat för varje avsnitt. Bloggarna på SvD.se, med garanterat unikt material, står nu för tio procent av alla våra besök på sajten.

Utöver detta noterade vi höga siffror under vår minut-för-minut-rapportering av Sveriges VM-kval mot Portugal och söndagskvällens nyhet om den avstängda Tranebergsbron.

Stora nyhetshändelser med snabb uppdatering, fördjupning i komplicerade nyhetsämnen, artikelserier, webb-tv och bloggar – där är det som går bäst. Dessutom noterar vi att läsandet på kvällar och helger också nått nya rekordnivåer, delvis beroende på att vi stärkt vår bemanning under mediedygnet och -veckan.

Slutligen: jag ska inte blåsa faran över än när det gäller de tekniska problem vi har haft. Men: efter de åtgärder vi vidtagit har driftssäkerheten den senaste veckan varit betydligt bättre än tidigare under september-oktober. Det lovar gott.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.