Annons

Om SvD.se

Martin Jönsson

Martin Jönsson

DRIFTSSTÖRNINGAR Jag önskar, innerligt, att det fanns ett entydigt svar på frågan i rubriken. Dessvärre gör det dock inte det. Men vi arbetar stenhårt för att höja driftssäkerheten på SvD.se.

Ibland är det bara något kort ögonblick, ibland en period som känns som en evighet. Men varje gång SvD.se inte laddas upp som den ska är lika frustrerande, både för oss och för den som vill besöka sajten.

Under sommaren har driftsstörningarna varit alldeles för frekventa – och de senaste veckorna har problemen förvärrats snarare än förbättrats. I dag blev problemen extra kännbara: när nyheterna om Nobelprisvinnarna och domen mot Anders Éklund kom låg sajten nere under perioder. Driftsavbrotten har sedan fortsatt stötvis under eftermiddagen. Det som hände i dag var att flera störningar inträffade samtidigt, både inom vårt publiceringssystem och i själva driften.

Jag beklagar detta. Det är förstås inte acceptabelt.

Vi har sedan en tid ett omfattande åtgärdsprogram igång för att få bukt med problemen. Det handlar bland annat om att uppgradera olika komponenter i serverparken; ett arbete som ska vara klart inom kort. Därutöver arbetar vi både med att uppgradera vår backup-sajt, för att undvika totala avbrott, och med felsöknings- och optimeringsarbete på flera områden.

Detta arbete, som är det vi prioriterar högst av allt just nu, bör leda till att vi mycket snart ska kunna vara tillbaka på en stabilare driftsnivå.

Glädjande nog har vi, trots störningarna, haft väldigt hög trafik de senaste veckorna: nära vår rekordnivå på drygt 630 000 unika besökare per vecka. Inte minst har våra bloggar haft en fantastisk trafikutveckling: de senaste har veckorna har de dragit mer än 60 000 unika besökare. Bland annat tack vare Ledarbloggens satsning på politisk Youtubiana.

Det är en tröst i mörkret – och en signal om att vi, när problemen är lösta, snart ska nå nya höjder besöksmässigt.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.