Annons

Om SvD.se

Bo Hedin

Bo Hedin

Igår kväll erkände 42-åringen att han dödat både 10-åriga Engla från Stjärnsund och Pernilla Hellgren.

SvD.se har fram till nu valt att inte publicera 42-åringens namn. Branschtidningar som Dagens Media och Medievärlden har uppmärksammat detta och bla intervjuat mig.

Igår kväll var min bedömning att 42-åringen visserligen verkar ovanligt skyldig, men att erkännandet var så färskt och det fanns många frågetecken. Vi bestämde då att avvakta med namnpublicering åtminstone tills efter polisens presskonferens på måndagsförmiddagen.

Nu har vi på SvD.se fattat beslutet att vi kan publicera namnet. I skrivande stund har vi inte gjort det, men vi kommer att göra det när det kan tillföra något väsentligt i vårt sätt att berätta varför det hände och varför historien om 42-åringens liv är viktig att berätta.

Den historien kommer att bli svår att skriva utan namnet – historien kommer i stora delar att vara summan av detaljerna, dvs utpekande med eller utan namn.

42-åringen och hans liv
kommer att gå till historien som ett av de ”största” kriminalaffärerna i Sverige någonsin. Förhoppningsvis kommer vi alla – samhället, människorna, politikerna – ha något att lära av den.

Då kan vi behöva ett namn.

Och bild.

Och många detaljer.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.