Annons

Om SvD.se

Bo Hedin

Bo Hedin

Nätet gör världen både större och mindre. Samtidigt som vi kan prata med personer på andra sidan jorden kan vi se vad som händer i vårt närmaste kvarter

Från idag kan SvD.se visa upp nyheter, recensioner och krogtester i Stockholm på det vi kallar en händelsekarta. Vi vänder på logiken: Istället för att utgå från en vanlig rubrik utgår vägen till nyheten/recensionen/krogtestet från en karta.

Se själv här! Det här sättet att skapa ett annat gränssnitt mot läsaren, är spännande och öppnar för massor av nya möjligheter. De tre kategorier vi visar på kartan just nu är bara början.

Vad vi vet är vi först i Sverige att visa vanliga nyheter på det här sättet. En förebild och favorit vi sneglat på är norska dagstidningen Budstikka.

I Sverige används sättet att navigera för annant innehåll till exempel annonser (Mitti-tidningarna) och av Hemnet och Bovision (hus och lägenheter). I bloggosfären finns Bloggkartan på samlingssajten Knuff. Sydsvenskan i Malmö testade en liknande tjänst i ”Sommar på Näset” i somras. Vår systersajt MinTur använder tekniken för besökarnas reseberättelser.

SvD samarbetar med koncernkollegan (inom mediekoncernen Schibsted) Hitta.se. Ur Hittas databaser kan vi visa också annan information, just nu brevlådor, trafik- och väderinformation.

Pelle Sten som är utvecklingsredaktör på SvD.se förklarar satsningen så här:

”Traditionellt presenterar journalister nyheter prioriterade med de viktigaste först. Med webben blev det möjligt att bygga på nyhetspulsen och presentera nyheter i en kronologisk lista med den senaste artikeln överst, så som vi gör med Nyhetsdygnet.

Nu kan vi presentera nyheter uppdelade efter geografiskt område. Läsaren kan själv zooma in och se vad som händer i olika delar av Stockholm.”

Kom gärna med förslag
vad du tycker att vi ska visa på kartan: Annonser, erbjudanden? Bloggare? Mer nöjestips? Händelser i hela Sverige? Annat?

PS: För dig som är specialintresserad av teknik och andra detaljer bakom händelsekartan – läs mer på SvD.se:s utvecklingsblogg här.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.