Om SvD.se

Bo Hedin

Bo Hedin

Hur hittar du rätt på SvD.se? Hur känns det naturligt för dig att leta efter det just du vill läsa, titta på eller kanske kommentera?

Att strukturera innehållet på en sajt med en tydlig och lättbegriplig navigering är oerhört viktigt för att besökarna ska hitta rätt. Tydliga knappar att trycka på, signalord som snabbt leder rätt.

Men det räcker inte. En allt större del av våra läsare använder sökrutan (uppe till höger) på SvD.se, skriver in ett eller flera ord och kommer direkt in på den artikel eller det ämne de letar efter.

Nyheter, Stockholm, Opinion, Näringsliv, Sport & Spel, Kultur & Nöje, Resor, Mat & Dryck. Dessa ämnen och i den ordningen är det sätt som vi valt att presentera innehållet på nya SvD.se för våra läsare.

Sudoku, Arn, Bhutto, korsord, Lessing, August, författare, Brännpunkt, Lokko, tv. Så skulle navigeringen se ut om du som läsare fick bestämma. Dessa är de 10 mest sökta orden på SvD.se under sista veckan av 2007.

Under Kultur & Nöje sorterar vi dessutom artiklar under genrerubriker som film, litteratur, musik, krog etc. Det är ett naturligt sätt för oss att se på kulturvärlden och säkert också för många av våra läsare.

Men att alla läsare inte sorterar som vi märker vi tydligt när det gäller recensioner. Vi har ett nyhetsfokus och presenterar varje dag ett antal nya recensioner i tidningen och på nätet. Men att flertalet av våra läsare söker i en annan ordning märkte vi efter lanseringen i alla de mejl från läsare som efterfrågade ett bättre recensionssök.

Våra läsare vill ha tag i recensionen av X som fortfarande spelas på Dramaten flera veckor efter premiären eller vill inför besöket i videobutiken söka bland filmer från första halvåret 2007 som fått sexor i betyg.

Nu kan man söka så med den nya sökruta för recensionssök som finns i högerspalten på SvD.se/kultur och alla underindex med recensioner.

Detta är ändå bara ett steg på vägen, säger Ola Henriksson, utvecklingsredaktör på SvD:se. Han lovar att vi under 2008 kommer lägga mycket kraft på att ytterligare förbättra sökmöjligheterna på sajten – allt för att fler läsare ska kunna hitta just det de är ute efter.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.
Fler bloggar