Annons

Om SvD.se

Bo Hedin

Bo Hedin

Undrar ni vad som hände med nya sajten SvD.se? Det är inte utan att jag gör det också.

Sedan vårt misslyckade försök att sjösätta SvD.se för två veckor sedan har det pågått ett intensivt arbete med att hitta fel och att fintrimma tekniken. Massor av saker har rättats till men nya tekniska problem har haft en förmåga att uppstå.

För en icke-tekniker är det lätt obegripligt. Det verkar som problemen finns nånstans inne i det svåröverskådliga tekniska (o)djuret, ibland känns det som det lever sitt eget liv, ett liv som tar sina egna vägar och inte går att styra.

Så är det förstås inte. Våra tekniker, leverantörer och konsulter gör ett jättejobb i att få alla delar i sajtbygget att fungera tillsammans. Men en sajt av vår typ är uppenbarligen ett mycket komplicerat bygge, ibland undrar man om det är alltför komplicerat.

Veckans och helgens tekniska övningar har både gett oss hopp och förtvivlan. Vi ser nu trots allt fram emot en vecka då vi ganska snart kan komma vidare och på nytt sätt visa upp det redaktionella innehåll som det hela egentligen handlar om.

Bra exempel på webbens journalistiska möjligheter visades annars upp på SvD.se i veckan som gick. I torsdags klockan 13 offentliggjordes vem som får årets Nobelpris i litteratur.

På SvD.se hände då i rask takt följande:

* Vi hade nyheten på webben redan innan TT kom med sin flash (nyhetslarm).
* Kulturchefen Carl Otto Werkelid hade efter bara några minuter en bra och utförlig kommentar på SvD.se.
* De allra första kommentarerna i svenska medier direkt från Doris Lessing fanns på SvD.se (till reportern Andres Lokko när Lessing klev ur taxin utanför sitt hem i London). Detta refererades av bland annat TT och aftonbladet.se.
* SvD.se erbjöd besökarna ett av de mest fantastiska bildspel man sett: Alla litterarturpristagare sedan 1901, exakt 100 bilder! Missa inte det!
* Vi visade aktuell webb-tv och bildspel under eftermiddagen.
* Karin Thunberg kommenterade valet i sin blogg.
* Vi gjorde en stor guide till alla Lessings böcker som finns i svensk översättning.
* Plus dagens fråga, läsarnas och experternas kommentarer och en hel del annat.

Möjligheterna finns, det går att skapa journalistiskt innehåll snabbt, fylligt, bra, interaktivt och multimedialt.

Men tekniken måste förstås vara med oss. Odjuret måste tämjas.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.