Jonas Karlsson om sin novell i SvD Insikt

Surfplattan är ypperlig för långläsning. Därför satsar vi på att ha en novell i varje nummer av SvD Insikt. I premiärnumret av vårt Ipadmagasin, som du kan ladda ned här, publicerar vi Jonas Karlssons novell Bröllop. Den handlar om en kvinna som upptäcker att hennes kollega skriver elaka saker om henne på sin blogg under rubriken ”Exempel på jobbig kollega”.  Novellen är med i hans nya alster Spelreglerna som har recensionsdag den 6 oktober (Wahlström & Widstrand).

Jag och SvD:s Lina Kalmteg enades tillsammans om att den novellen passade bra i SvD Insikt. Här är en mejlkonversation som hon hade med Jonas Karlsson inför publiceringen.

 

Hur fick du idén till Bröllop?

– Eftersom jag är en gammal farbror i en – relativt – ung kostym lever jag på många sätt rätt långt ifrån sådana där nya medier. Jag har ingen blogg, twittrar inte, finns inte ens på Facebook. Men jag kan ändå inte låta bli att fascineras av möjligheterna och farorna. Det uppstår ju hela tiden nya komplikationer. Jag tror till exempel att det gör någonting annat med en människa när hon läser något om sig själv i text än bara hör det uttalas. Jag vet ju att man inte alls tar lika illa vid sig av ett dåligt omdöme som man får muntligt som av samma formuleringar i en recension.

– Kanske är det något som vi glömmer bort när vi talar om ”Näthatet”, att det är skillnad att läsa någonting i text än att bara få det ropat efter sig? Kanske är det bara själva tanken på att många kan läsa det, att man inte vet var den yttre gränsen för antal läsare går? Och att det är så definitivt. Jag menar, någonstans inom oss förstår vi ju att de flesta människor i vår omgivning säger saker om oss som vi nog helst inte skulle vilja höra. Det är ju på något vis okej så länge vi inte vet om det. Men den dagen vi konfronteras med det blir det ju omöjligt att bortse ifrån. Jag ville skriva något om känslan av att få syn på sig själv från ett annat håll – ett genomgående tema i hela novellsamlingen – men också någonting om förändring.

 

Bröllop är en del av din nya novellsamling Spelreglerna. Nästan hela samlingen handlar om situationer som man först tänker är väldigt skruvade men som man efter ett tag inser kan hända vilken dag som helst. Hade du redan när du började skriva ett slags röd tråd?

– Nej, inte medvetet i alla fall. Jag arbetar nog ganska intuitivt i det avseendet. Jag har en massa olika historier som jag skriver på samtidigt. Efter en tid brukar det uppstå något slags tema eller vad ska man kalla det, om inte en röd så åtminstone en ljusrosa tråd, en ton kanske.  Det är som om vissa av historierna träder fram och visar sig extra tydligt. Då brukar jag samla dem i en grupp och arbeta bara med dem. Så sållar jag därifrån.

 

Hur gör du för att hamna i den där lite drömlika stämningen, som känns igen från dina tidigare noveller också?

– Ingen aning faktiskt. Jag är en ganska jordnära person. Upplever inte mig själv som särskilt flummig. Håller mig oftast till Socialstyrelsens rekommendationer och vill gärna att världen ska vara begriplig. Men den är ju inte alltid det. Oftast blir jag själv ganska överraskad av saker som händer i de här berättelserna men jag försöker att följa min egen uppfattning om vad som känns rimligt.

 

Det här är din tredje novellsamling. Hur kommer det sig att du skriver just noveller och inte romaner?

– Jag tror att det har att göra med att jag sällan vet vart det ska sluta när jag börjar. Kanske är det också så att jag, för tillfället i alla fall, är mer intresserad av den korta historien. Jag vill gärna skriva om situationer och fenomen som jag upplever starkt just nu. Och så är jag väl lite rastlös av mig. Framför allt är det väl friheten i att veta att en historia kan bli både en eller hundraen sidor lång.

 

Vad ger det ditt skådespeleri att du också skriver?

– Det är väldigt skönt att varva ett så socialt arbete med ett så ensamt. Annars tror jag mest att de långa uppehållen har gjort att jag är mer nervös sen när jag väl ska stå på scenen igen.

 

Tror du att du en dag kommer till en punkt där du helt har tröttnat på att stå på scen och säga andras ord och bara vill vara författare på heltid?

– Man vet aldrig. Det här att stå på scenen kostar så mycket energi och nerver och ångest så man blir väldigt trött av det men det är ju också alldeles, alldeles… underbart.

 

Visa kommentarer (21 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Eller drick inte alls.

  • Anonym

   Jamen, det där kan väl inte vara ett alternativ….

 • Anonym

  Klart är att vissa vita viner låter en vakna upp fräsch som en nyponros tidigt nästa morgon medan andra vita viner åstadkommer minst en dags klart nedsatt komfort.Vid samma förbrukning och allmänna hälsotillstånd. Denna viktiga egenskap hos vinet borde seriöst redovisas av vinskribenterna. Att ragga upp en bedömningspanel borde vara lätt.

  • Anonym

   Fast kan inte det där också variera ganska kraftigt på individnivå? Och jag syftar då inte på att somliga dricker mer än andra. Jag kände under min studietid en kille som helt enkelt verkade ha svårt för vin, främst rött, men även de flesta vita. Även efter synnerligen måttlig konsumtion så blev han markant mycket mer ”hängig” av vin än det övriga sällskapet, medan t ex öl och/eller drinkar inte gav samma relativa skillnad (det berodde alltså inte på generellt sämre alkoholtolerans). Så jag föreställer mig att det kan dyka upp en och annan felkälla i en sådan panel.

 • Anonym

  Jag har inte gjort någon vetenskaplig studie men det verkar som om chardonnay ger mig huvudvärk i större utsträckning än andra vita viner då är jag ingen storkonsument direkt utan 2 glas max.

  • http://chocolatetv.anderschokladprovning.se/ AndersN

   chard på ekfat då? det kan vara stora skillnader på vilken typ av lagring som skett och ek ger mer ämnen i vinet.

 • Anonym

  Jag blir kass i magen av billigt rödtjut. Nån fler?

 • Anonym

  Ett råd som jag fick drick bara ett vin, dvs blanda inte olika sorter eller annan alkohol.
  Prova dig fram och notera vilken druva och märke du inte tål.
  Du kommer att se ett mönster snarare på druvan/orna än prislappen.

 • Anonym

  Det kan väl inte vara så enkelt att om man har billigt vin köper man mer, eftersom de kostar så lite och därför dricker man mer? Lätt att glömma de där extra glasen, om nu vinet ändå finns där! Vet hur man mår när man varit på party där boxarna står framme, jämfört med när Kvinnan & jag gått en bra stund på Systemet och spanat en en dyr flaska till havskräftorna.

 • Anonym

  AJ AJ AJ, Sikna tunna typer ni är……………

 • Anonym

  Mycket inressant! Låt denna bloggning fortsätta i åratal. Det finns hur mycket som helst att skriva om.

 • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

  Medelpad torde varit rikt långt in i medeltiden. I DS 445 från 1 november 1257 påminde(!) Birger Jarl Medelpadingarna och Ångermanlänningarna om deras löfte att alla som fyllt 20 år skulle erlägga en penning eller motsvarande årligen för uppbyggnaden av Uppsala kyrkan……

 • Anonym

  Såg vid såg jag såg, varthelst jag såg jag såg en såg. Den lilla raden handlar väl om 1800-talets Sundsvallstrakt…

 • http://www.facebook.com/pennyafnorberg Johan Norberg

  Ang. punkt två: när jag läste historia A i linköping, på tiden Dick var knuten dit, så argumenterade jag på en munta att sveriges industrialism om inte började så fick fart i och med sågarna på 1800-talet. Den muntan tog jag.

 • Anonym

  Mycket av vad jag tidigare frågat Herr Dick om exempelvis orten Viätt i Styrnäs, vid Ångermanälven torde ge oss som är intresserade av mellansvensk arkelogi ett lyft och sätta landskapen på den viktiga karta som visar Sveriges födelse och varför inte det tidiga kristnadet i de olika distrikt som troligen kom från väster och inte från söder…..håller någon med om det viktiga i allt detta?

 • http://katedervarg.wordpress.com/ Katedervarg

  Eftersom jag på något konstigt sätt blev indragen i den där debatten så kan jag väl inte säga att ”De flesta tar både matematiken och Jan Björklunds satsning i försvar.” Däremot var de som gjorde det väldigt högljudda, väldigt inskränkta i sin kunskapssyn och väldigt dåligt införstådda i vad Orstadius egentligen sade.

 • Anonym

  Skräp till lärare räknar bara minut tills fikadags i lärarrum och innan visar väg mobbing i skolor. Elever ska ges räkneuppgifter vad anlagda bränder kostar samhället ,klotter och annan skadegörelse som  utförs av vissa sina kamrater..

 • sonnyboyw

  Åhhh nej, stackars domedagsprofeter om detta händer i Sverige också.

 • Alfek

  Oj,oj, oj är det så krisartat och sådan oro över att bostadspriserna faller att man nästan måste bevaka dem minut för minut och utvärdera minutiöst, så är det nog värre än jag trodde med ekonomin. Men det är ju klart att med dagens höga värderingar och påföljande höga belåning är det väl oroande för finansinstituten om det inte finns täckning för de lånade pengarna till ”den eget ägandes villan”!

 • http://www.facebook.com/filip.joelsson Filip Joelsson

  Den julianska kalendern börjar inte med Kristi födelse, såklart! Den är istället ett system för att veta vilken dag på året det är, och därför råder ingen motsättning mellan att ha det ena eller andra utgångspunkten – och att kombinera detta med juliansk eller gregoriansk kalender.
  Gaius Julius egen utgångspunkt var för övrigt Roms grundandade.

 • Anonym

  Tack Filip – jag fick samma svar när jag skrev till bloggisten.

När det inte fungerar läggs ytterst ansvaret på föräldrar att anmäla uteblivet stöd till Skolinspektionen och bli skolans fiende, en förödmjukande process för alla inblandade. DEBATT

Vilka är de största problemen i skolan?

LIVE

Vad tycker du? Skriv inlägg nu!

OECD: Snabb förändring krävs

rapport

”Tappade sin själ på 90-talet”.

Äldre kan ha förgiftats av hallon

ljungby

Två döda – misstänkt matförgiftning på flera äldreboenden.

KD föreslår dubbelt jobbskatteavdrag

budgetmotion

Vill satsa på nystartsavdrag.

Stenhård kritik mot ”Moses” Miliband

Lovade att hugga in sina vallöften i sten.

Lär dig laga mat av Jamie Oliver

Matvideo

Vi listar de bästa på Youtube.

Klarade fall från fjärde våningen

göteborg

Fyraåring föll. Tvååring kvar ensam i lägenheten.

XC90 skapar oväntat många nya Volvojobb

stor efterfrågan

”Det här är bara början.”

Skottlossning i USA
– två angripare döda

dallas

En skadad – angriparna skjutna.

Så har Berlin ändrats
– efter krigets slut

Plats för plats i staden. Se före och efter.

”33 år och har aldrig haft en relation”

Psykologen

”Du beskriver stress.”

Andra världskriget
Kanadensiska soldater hjälper till med att montera ner det lokala nazistpartihögkvarteret i Nijmegen, Nederländerna. Den 4 maj kapitulerade tyska trupper i Nederländerna, Danmark och nordvästra Tyskland till den brittiske generalen Bernard Montgomery.

Krigets sista vecka – bröllop och mord

Dick Harrison skriver om det dramatiska krigsslutet.